StoryEditor

Stav STV? Televízia tají výsledok analýzy

Zákopová vojna v spravodajstve STV pokračuje. Odchod zástupkyne šéfredaktora Miriam Žiakovej vyvolal vlnu nespokojnosti medzi viacerými redaktormi.

V auguste pritom odišla tretina redakcie. Výpovede podľa informácií HN chystajú ďalší ľudia v spravodajstve. Jednu výpoveď už má na stole. Po jedenástich rokoch odchádza vedúca vydania hlavných správ Jana Ďuriačová. "Rozhodla som sa odísť so spravodajstva," potvrdila pre HN.
Stretnutie, ktoré nebolo
Svoje výhrady sa včera od rána pokúšali redaktori tlmočiť aj šéfovi televízie Radimovi Hrehovi. Neúspešne. Stretnutie by sa malo uskutočniť v najbližšom čase. "Budeme to riešiť, vyhodnocovať, zatiaľ je všetko predčasné. Určite chceme, aby zostal pokoj a kontinuita v spravodajstve," vyjadrila sa hovorkyňa televízie Želmíra Habánová. Tvrdí, že o žiadnych ďalších odchodoch zo spravodajstva nevie. Žiaková napokon prijala ponuku televízie na post šéfky odboru komunikácie.
Dobre utajená správa
Situáciu v spravodajstve STV mala vyriešiť správa z auditu, ktorú pripravila Stanislava Benická. Tú má od pondelka na stole generálny riaditeľ Hreha. Habánová zdôraznila, že správu nebudú v žiadnom prípade medializovať. "Bola vytvorená pre generálneho riaditeľa a vedenie televízie, takže vyhodnotenie si bude robiť vedenie." Viac nechcela do stretnutia s Hrehom povedať ani Benická. "Považovala by som to za nefér skôr, ako dostanem spätnú väzbu od generálneho riaditeľa a dohodnem sa s ním, ako sa s informáciami zo správy bude nakladať."
Problém menom Šmihula
Podľa informácií HN má byť výsledkom auditu aj zistenie, že kameňom úrazu spravodajstva televízie je samotný šéfredaktor Ján Šmihula a jeho manažérske schopnosti. Pokúsili sme sa získať jeho reakciu. Napriek opakovanému prísľubu sa to napokon nepodarilo. "Dnes to, žiaľ, nevyjde," napísal do SMS-správy. Šmihula údajne už začal závery auditu spochybňovať. Šmihula tak bude musieť nanovo obsadiť tri riadiace posty - zástupcu šéfredaktora, šéfa domáceho oddelenia a vedúceho vydania.
Rada je zvedavá
Obsah správy, ktorú pripravila Benická, chcú poznať aj členovia Rady STV. Určitá fluktuácia je podľa šéfa rady Bohumíra Bobockého medzi redaktormi prirodzená. "Ale ak je to v takom krátkom čase a rozsahu, človek si prirodzene začne klásť otázky, či je všetko v poriadku, a na to by mala dať odpoveď práve táto správa." Podľa člena rady Miroslava Kollára má spravodajstvo systémový problém, ktorý nedokáže vyriešiť súčasné vedenie. "Ak sa riaditeľ napriek tomu rozhodol, že pána Šmihulu na jeho mieste ponechá, vnímam to ako podľahnutie vonkajším tlakom. Podľa Kollára to znamená, že o tom, čo sa robí v STV, sa nerozhoduje vnútri televízie, ale mimo nej. "Minulý týždeň na rade naznačil, že sa poučil z personálnych odporúčaní, ktoré dostáva z vonku, že odmietol už dve. Pár dní na to, to poprie takýmto rozhodnutím," komentoval Kollár odchod Žiakovej z postu zástupkyne šéfredaktora spravodajstva.
(Ne)pohodlný riaditeľ
Rovnaký názor má aj šéf mediálneho výboru NR SR Pavol Minárik (KDH). "Pokiaľ riaditeľ ponechá šéfredaktora Šmihulu na jeho mieste, bude to svedčiť o politických tlakoch na personálne obsadenie." Podľa Minárika je otázne, dokedy bude riaditeľ schopný plniť príkazy natoľko, aby ho to "neodrovnalo". Ako dodal, zmena môže nastať už s blížiacou sa voľbou tretiny členov Rady STV. "Zbavia sa nepohodlného človeka, ktorý urobil kus zvláštnej práce, a do znormalizovanej televízie príde ďalší normalizátor." Dušan Jarjabek (Smer-SD) vidí problém v celkovej koncepcii spravodajstva, nie v personálnych otázkach. Spravodajstvo STV je podľa neho stále komerčné, ale manipuláciu odmieta. Ďalší člen mediálneho výboru Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS) si na spravodajstve STV všimol zmenu, podľa neho k horšiemu. "Kvalita ide dole vodou."

ANKETAAkou známkou hodnotíte doterajšie pôsobenie šéfa STV Radima Hrehu vo funkcii riaditeľa? - chválitebný 3 (1%) - dostatočný 10 (3%) - výborný 20 (7%) - dobrý 6 (2%) - nedostatočný 260 (87%) Hlasovalo 299 ľudí, aj vy
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 06:23