StoryEditor

KDH: Ak nebude konať premiér, budeme konať my a jemu ostane hanba

13.11.2007, 15:21
Autor:
TASRTASR

Ak predseda vlády Robert Fico nebude konať vo veci odvolania ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, bude konať opozícia a premiérovi ostane hanba. Na dnešnom brífingu venovanom kauze reštituovaných pozemkov v trhovej hodnote 1,5 mld. korún vo Veľkom Slavkove to povedal predseda KDH Pavol Hrušovský.
Dodal, že za zmenami postoja ĽS-HZDS k novele zákona o sociálnom poistení či zdravotných poisťovniach sa môžu skrývať politické obchody súvisiace so Slovenským pozemkovým fondom (SPF), ktorý pozemky prideľoval.
"Premiér Robert Fico v nedeľu vyhlásil, že jeho vláda je pevnejšia ako kedykoľvek predtým. Za pevnosť tejto koalície však platia občania príliš draho, miliardami korún," povedal Hrušovský, ktorý prípad považuje za korupčný. Na otázku TASR, či sú na takéto tvrdenie aj iné ako medializované indície, odpovedal záporne. Vyjadril však presvedčenie, že za iných okolností by sa reštituenti k týmto lukratívnym pozemkom nedostali. "Som presvedčený, aj keď o tom nemám dôkaz, že oprávnení reštituenti podpisovali bianco zmluvy," reagoval predseda KDH, podľa ktorého by sa na internete mali zverejňovať okrem zmlúv aj ceny reštituovaných pozemkov.
Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa sa po návrate z pracovnej cesty v Južnej Amerike plánuje kvôli situácii v SPF stretnúť s premiérom Robertom Ficom. "Vyriešeniu tejto situácie bude minister venovať prioritnú pozornosť a v prípade SPF už koná," uviedla hovorkyňa ministerstva Magdaléna Králová s dodatkom, že útoky na ministra počas jeho neprítomnosti považuje za nečestné. "Minister si dal preveriť všetky zmluvy a požiadal aj o odpočet všetkých činností, ktoré sa v uplynulej dobe na fonde vykonali, požiadal o tieto informácie správnu radu, dozornú radu aj generálneho riaditeľa," povedala Králová. Zároveň však upozornila, že až na základe tohto preverenia sa bude môcť relevantne vyhodnotiť situácia na fonde. "Porušenie zákona zatiaľ zistené nebolo," uzavrela hovorkyňa.
Podobne ako KDH aj SDKÚ-DS uvažuje o odvolávaní Jureňu prostredníctvom NR SR.
Dôvodom je, že nominant ĽS-HZDS v SPF Branislav Bríza umožnil, aby firma GVM, ktorá má byť podľa denníka SME blízka Vladimírovi Mečiarovi, získala prostredníctvom reštituentov viac ako milión štvorcových metrov v obci Veľký Slavkov. Reštituenti, ktorí získali od SPF pozemky v trhovej hodnote 1,5 miliardy, ich firme GVM údajne predali za 13 miliónov korún.
Premiér Fico už v tejto súvislosti vyzval ministra Jureňu, aby Brízu odvolal a zmluvy, ktoré podpísal, označil za škandalózne. Samotný Jureňa však má dôveru všetkých koaličných strán a po jeho odvolaní zatiaľ volajú len opozičné SDKÚ-DS a KDH.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 21:46