StoryEditor

Exekútor zablokoval účty v poisťovniach s peniazmi MV SR

31.01.2008, 06:17
Autor:
SITASITA

Exekútor zablokoval účty v poisťovniach, na ktorých sú peniaze Ministerstva vnútra SR. Urobil tak pre vyše pol miliardy korún, ktoré musí rezort vyplatiť za to, že v rokoch 1999 až 2001 nevyplatil peniaze Záchrannému systému Slovakia. Ministerstvo exekúciu považuje za nezákonnú, pretože štátny majetok sa exekvovať nemôže. Podľa firmy Dortex nejde o štátny majetok, pretože peniaze ešte štátu nepatria, na základe výroku súdu majú na peniaze nárok. Uviedla to dnes televízia Markíza.
Exekútor už súdny príkaz doručil poisťovniam. Tie na jeho základe nesmú ministerstvu vyplatiť na účty peniaze z povinného zmluvného poistenia motorových vozidiel. Pre ministerstvo je dlh likvidačný. "Znamenal by stop obnove hasičskej techniky na celý tento rok," povedal hovorca ministerstva Erik Tomáš.
Zmluvu o vyplácaní peňazí podpísal ešte minister Mečiarovej vlády Gustáv Krajči s prezidentom Záchranného systému Slovakia Jozefom Studeničom, ktorý mal blízko k HZDS. Krajčiho nástupca Ladislav Pittner však zmluvu odmietol plniť.
Celý spor sa začal dva mesiace pred voľbami, ktoré Mečiarova koalícia prehrala. Minister vnútra G. Krajči z HZDS rozhodol, že Záchranný systém Slovakia volebného kandidáta HZDS J. Studeniča bude dostávať percentá z povinného zmluvného poistenia, najmenej 80 miliónov ročne. Nový minister L. Pittner platiť odmietol pre netransparentné míňanie peňazí záchranným systémom.
Studenič dal prípad na súd. V roku 2003 predal pohľadávku britskej firme Dortex. Tá pred súdmi uspela, ministerstvo vnútra jej musí zaplatiť okolo pol miliardy korún. MV SR podá mimoriadny opravný prostriedok. Suma sa medzitým zvyšuje o úroky, konštatovala Markíza.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 12:49