StoryEditor

Bratislava chce byť Európskym hlavným mestom kultúry

16.11.2007, 15:11
Autor:
SITASITA

Naše hlavné mesto kandiduje na titul Európske hlavné mesto kultúry pre rok 2013.Informoval o tom vedúci oddelenia marketingu a komunikácie bratislavského magistrátu Milan Vajda. "Bratislava ako prirodzené kultúrne centrum Slovenska s bohatým kultúrnym dedičstvom a zároveň ekonomicky silná aglomerácia, chce využiť tento projekt na zmenu celkovej koncepcie kultúry v Bratislave. Dôraz bude klásť na participáciu jej tvorcov a organizátorov, aktivizáciu menšinových a znevýhodnených sociálnych skupín a inovatívnosť a obohatenie foriem a tém kultúry," konštatoval Vajda. Osobitný dôraz budú klásť na marketing a komunikačnú stratégiu projektu, ako aj na vytvorenie atraktívneho celosezónneho produktu, ktorý dokáže stimulovať aktívny cestovný ruch nielen pre Bratislavu, ale pre celé Slovensko.

Všetky tieto atribúty reprezentuje kandidátsky projekt pod názvom Bratislava -- mesto, ktoré spája. Ide o zatiaľ najrozsiahlejšu primárne partnersky orientovanú aktivitu hlavného mesta. Vajda uviedol, že v najbližšom čase predstavia osobnosti, ktoré sa stanú tvárami Výboru pre presadenie kandidatúry Bratislavy na titul EHMK 2013.

Hlavné mesto podalo svoju kandidatúru symbolicky v roku, v priebehu ktorého si pripomínala jubilejné 1100. výročie prvej písomnej zmienky o meste. Do uzávierky prvého kola v rámci dvojkolového výberového procesu predložilo projekt, ktorý je tematicky členený do piatich základných programových blokov, pričom každý blok zodpovedá jednému roku prípravného obdobia (2008-2012) až po samotné vyvrcholenie projektu v roku 2013. Bratislava okrem toho uskutoční 13 väčších profilových investičných zámerov, ktorých cieľov je výrazné skvalitnenie najmä kultúrnej a voľnočasovej infraštruktúry v hlavnom meste.

Vajda tiež uviedol, že ponuku hlavného mesta na spoluprácu pri príprave a dotvorení tohto projektu a partnerstvo pri jeho uskutočnení prijalo takmer 60 ďalších organizácií, vrátane Bratislavského samosprávneho kraja a kľúčových miest kraja, špičkových štátnych kultúrnych ustanovizní, divadelných scén, ako aj deväť zahraničných kultúrnych inštitútov a centier. "V prípravnej fáze sme nadviazali viacero kontaktov s kandidujúcimi francúzskymi mestami, ako napríklad Toulouse, Nice - Côte d´Azur, Marseille -- Provence, s ktorými sme sa predbežne dohodli na recipročnej výmene najzaujímavejších umeleckých projektov, bez ohľadu na výsledok výberového procesu," dodal Vajda.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 22:17