StoryEditor

Harabin nechce kupčenie s vrahmi, lúpežníkmi, pedofilmi a mafiánmi

18.06.2007, 15:20
Autor:
TASRTASR
Minister spravodlivosti Štefan Harabin si chce vyžiadať spis v kauze brutálnej vraždy podnikateľa Jána Kubašiaka, v ktorej sa jeden z účastníkov prepadnutia Juraj Rozsík dohodol s prokurátorom na vine a treste vo výške 8 a pol roku.

Harabin pripustil, že sa ním môže inšpirovať aj komisia, ktorá pripravuje zmeny trestných kódexov. Minister totiž s touto dohodou nesúhlasí a považuje ju za neprípustnú, ak nie je stále známy objednávateľ vraždy podnikateľa. "Spis si dám vyžiadať za tým účelom, aby sa také veci, pokiaľ to umožňuje terajší právny stav, nestávali. Dokonca aby bolo prípustné dovolanie aj vo vzťahu k takýmto dohodám. Inak tam na úrovni prvého stupňa umožníme doslova kupčenie s vrahmi, lúpežníkmi, pedofilmi a mafiánmi, a to bez toho, aby tu bola následná možnosť kontroly," povedal dnes Harabin.
Senát Vojenského obvodového súdu v Banskej Bystrici v piatok 15. júna akceptoval dohodu o vine a treste, uzavretú medzi Rozsíkom a prokurátorom Vyššej vojenskej prokuratúry v Trenčíne. Bývalý 33-ročný kukláč z Prievidze, obvinený v prípade vražedného útoku na 39-ročného podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky v okrese Brezno, by mal ísť do väzenia na 8 a pol roka. Rozsík si odpyká trest vo väznici so stredným stupňom stráženia a zaplatí peňažný trest 50 tisíc korún. Rozsudok je právoplatný, nie je možné sa proti nemu odvolať.
Splnomocnenec vdovy Kubašiakovej s uzavretím dohody nesúhlasil. Rozsík sa podľa neho mal dopustiť ďalších lúpeží a mal by sa preto považovať za člena nie organizovanej, ale zločineckej skupiny, za čo mu hrozí vyšší trest. Zástupca Kubašiakovej nesúhlasil ani s tým, že si má poškodená spôsobenú škodu približne 86-tisíc korún nárokovať v občiansko-právnom konaní.
S rozhodnutím súdu súhlasil vojenský prokurátor. Podľa neho boli dodržané všetky podmienky pre uzavretie dohody a akceptované súdom, ktorý potom na jej základe vyniesol rozsudok.
Prokurátor obvinil Rozsíka zo spáchania siedmich zločinov, pričom najzávažnejším zločinom bola lúpež. Keďže sa ich dopustil súčasne, nebolo možné v jeho prípade uplatniť takzvanú asperačnú zásadu a "zrátať" tresty za jednotlivé zločiny.
"Uzavretie dohody nie je žiadny obchod, je to výsledok zákonného dokazovania, kde bolo vyvrátené, že by sa môj klient dopustil vraždy. A taktiež bolo vyvrátené, že by sa dopustil ďalšieho skutku, a to prestrelky v Bujákove, kde sú ďalší spolupáchatelia stíhaní za ďalší skutok, a to zločin útoku na verejného činiteľa so zbraňou v ruke," uviedol pre TASR Rozsíkov obhajca Vladimír Fraňo. Podľa neho mal Rozsík v Polomke pri sebe zbraň, ktorú však nepoužil. K skutku sa priznal, bol ochotný spolupracovať s policajtmi a bude svedčiť proti jeho komplicom.
Z vražedného útoku na Kubašiaka sú obžalovaní aj dvaja bývalí policajti - 35-ročný Róbert P. z Novej Bane a 32-ročný Róbert Č. z Trenčína. Proces s nimi sa na Okresnom súde Banská Bystrica začne 26. júna. Róbertovi P., obžalovanému zo spáchania úkladnej vraždy podnikateľa a z pokusu vraždy policajta, hrozí výnimočný trest 25 rokov alebo doživotie. Obžalovanému Róbertovi Č., ktorý sa mal dopustiť trestného činu organizovanej lúpeže so zbraňou v ruke a podobne ako Róbert P. aj ďalších trestných činov, hrozí trest od sedem do dvanásť rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 21:41