StoryEditor

Čaplovič: Ficova veta o väzení pre opozíciu bola vytrhnutá z kontextu

16.12.2007, 11:19
Autor:
TASRTASR
Výrok Roberta Fica na slávnostnom sneme strany Smer-SD 8. decembra v Prešove o tom, že opozícia môže byť rada, že sedí v parlamente a nie vo väzení, bol podľa podpredsedu vlády Dušana Čaploviča vytrhnutý z kontextu.

Povedal to v dnešnej relácii televízie JOJ Politika.sk.

Zároveň poukázal na to, že podobný výrok predniesol aj exminister spravodlivosti Daniel Lipšic, keď tvrdil, že vtedajšia opozícia je prepojená s mafiou. "Ja som sa na tom len pousmial. A čakal som teraz od tých, čo s premiérovým výrokom nemajú nič spoločné, že nebudú reagovať," poznamenal Čaplovič.

Predseda opozičného KDH ale kontroval, že on by tieto vety nezľahčoval. "Fico je v tretej najvyššej ústavnej funkcii a to čo povie, má výchovný účinok aj pre celú verejnosť. Ja som sa týmto výrokom cítil priamo zasiahnutý," prízvukoval expredseda parlamentu s tým, že za všetko, čo urobil, si aj zodpovedá. "Ak má premiér podozrenie, nech navštívi generálneho prokurátora a ja sa budem zodpovedať. Som na to pripravený," poznamenal.

Ako príklad konkrétneho činu, z ktorého mohol Fico opozíciu v súvislosti s výrokom obviniť, uviedol Čaplovič privatizáciu SPP. "Udiali sa tam veci, z ktorých múdrych ľudí musí bolieť hlava," konštatoval s dodatkom, že si treba počkať na analýzy, ktoré sa pripravujú.

Na margo podpory konkrétneho prezidentského kandidáta vo voľbách v roku 2009 Hrušovský povedal, že o tom rozhodne Rada KDH v prvom štvrťroku 2008. Potvrdil však, že si skôr želá spoločného opozičného kandidáta. Osobne si myslí, že vynikajúcim kandidátom by bol eurokomisár Ján Figeľ.

Čaplovič zopakoval Ficove slová zo snemu, že ak súčasný prezident Ivan Gašparovič nezmení svoju politiku, jeho meno bude v strane najviac rezonovať.

Na záver relácie Hrušovský na otázku, či opozícia chystá v januári opätovné odvolávanie predsedu vlády, odpovedal: "Sú dôvody na odvolanie celej vlády, nielen jeho. Napríklad nedokončená kauza na Slovenskom pozemkovom fonde. O odvolaní budeme rokovať, ale treba zvážiť vhodnosť času a nie len dôvodov, ktoré tu existujú. Treba tiež diskutovať čo potom, ak by tento zámer opozície vyšiel," dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 09:25