StoryEditor

Ficovu vinicu obklopia vilky

03.12.2007, 23:00
Vinica premiéra Roberta Fica obklopená novopostavenými vilkami. Taká môže byť čoskoro realita vinohradníckej oblasti pod bratislavským Kamzíkom.

Kým premiér vyhlásil, že jeho vinica zostane vinicou, viacerí majitelia okolitých vinohradov tvrdia, že sa chystajú stavať. HN sa podarilo spojiť s majiteľmi susednej parcely. Vinicu s rovnakou veľkosťou (8 árov) kúpili podobne ako Fico od doktorky Anny Čukanovej. Rozdiel je však v čase, ale aj v cene.
Kým Fico zaplatil v roku 2002 za pozemok 37-tisíc korún, necelé tri roky nato si iní ľudia kúpili takúto parcelu za tri milióny korún. "Pozemok sme kupovali za účelom stavby," hovorí majiteľ parcely, ktorý nechce byť menovaný. Podľa našich informácií existuje pritom ďalší záujemca, ktorý má záujem, aby sa v tejto oblasti stavalo. HN majú k dispozícii Územnoplánovaciu informáciu mestskej časti Bratislava - Nové Mesto z tohto roku, kde mu bolo oznámené, že jeho pozemok patrí k územiu určenému na málopodlažnú bytovú výstavbu. Tieto vinice sa stali predmetom sporu medzi bývalým a súčasným premiérom. Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda vyhlásil, že Fico lacno kúpil pozemok, ktorý dnes má hodnotu šesť miliónov korún. Premiér ho na oplátku nazval klamárom a oznámil, že podá na neho trestné oznámenie.
Iné plány
Aj vinohradníci, ktorí by chceli na týchto pozemkoch pestovať vinič, tvrdia, že sú tam iné plány. "Všetci vlastníci dookola majú záujem, aby to bola stavebná parcela, a nie, aby to bol vinič," hovorí predseda Poľnohospodárskeho družstva Bratislava Vinohrady Milan Drobný. Toto družstvo ešte ako JRD za čias komunizmu obhospodarovalo dané územie vinohradov. Po prijatí transformačného zákona, ktorý riešil krivdy minulého režimu, sa museli vzdať časti pôdy (zhruba 50 hektárov) v prospech reštituentov. V prípade, že by majitelia reštituovaných pozemkov mali záujem, aby sa tam pokračovalo v pestovaní viniča, mohli by to družstvu alebo hocijakému inému pestovateľovi prenajať. Reštituenti sa však podľa Drobného až na pár výnimiek o vinič nezaujímajú. "Od roku 1993 to nabralo taký rýchly spád, že architekti a developeri si tam podávali kľučky."
Exkluzívne víno od Fica
Na enormný úbytok vinohradníckych plôch v tejto lokalite upozorňuje aj predseda Račianskeho vinohradníckeho spolku Eduard Brychta. "Ak to takto pôjde ďalej, premiér tam bude sám vyrábať exkluzívne značkové víno," hovorí položartom. Fico nepotvrdil, že sa chce dať na vinársku dráhu. Ak by sa na to predsa len dal, podľa Brychtu by pri takejto rozlohe mohol získať 500 až 600 litrov vína. "To je množstvo v rámci osobnej spotreby. Ak by mu niečo zostalo, mohol by to predávať ako záhradkársky prebytok." Drobný však upozorňuje, že pokiaľ by Ficova vinica zostala osamotená, nemohla by produkovať kvalitné víno. "Ak tam budú neudržiavané vinice v okolí, choroby sa prenesú a hrozno zhnije." Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky pritom vyhlásil, že táto lokalita patrí podľa vinohradníckeho zákona do registra viníc a nie je možné na nej stavať. Podľa Drobného má však aj tento zákon niekoľko trhlín. "Majitelia viníc to robia tak, že pôdu nechajú 5 rokov stáť ladom, nechajú ju zarásť a potom požiadajú o premenovanie na trvalý trávnatý porast a k tomu je len krôčik, aby z toho bol stavebný pozemok."
Navyše, ak by sa Fico rozhodol, že vinohrad nechá vyklčovať, môže k lacno získanému pozemku dostať ešte aj dotácie z Európskej únie. Európsky parlament bude totiž už o dva týždne rozhodovať o vinárskej reforme. Brusel tak vyčlení peniaze pre tých, ktorí sa budú chcieť svojho vinohradu dobrovoľne vzdať. "O tom, kto dostane peniaze z únie, bude rozhodovať domovský štát. "Ľudia sa budú môcť prihlásiť, že už nechcú pestovať vinohrad a štát povie áno, alebo nie," povedal HN europoslanec a člen výboru pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Peter Baco (ĽS-HZDS).

01 - Modified: 2003-06-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Európe hrozí nedostatok elektriny
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 09:47