StoryEditor

Kubiš: Znepokojujú ma vyhrážky o znefunkčnení štátu Bosna a Hercegovina

30.10.2007, 14:05
Autor:
TASRTASR
Ministra zahraničných vecí SR Jána Kubiša znepokojujú vyhrážky zo strany predstaviteľov niektorých srbských politických síl, ktoré hrozia znefunkčnením štátu Bosna a Hercegovina.

Uviedol to dnes na brífingu v Bratislave pri príležitosti návštevy ministra zahraničných vecí Macedónskej republiky Antonia Milošoského.
"Rovnako ma znepokojujú pozície zo strany Srbska, najmä od pána Koštunicu, ktorý prvýkrát použil spojenie situácie v Bosne a Hercegovine so situáciou v Kosove," uviedol Kubiš. Zároveň však ubezpečil, že medzinárodný vyslanec Miroslav Lajčák má plnú podporu Slovenska i Európskej únie (EÚ). Práve on dal podľa Kubiša impulz na rozvoj v tejto krajine po tom, čo politické sily zhruba dva roky nedokázali nájsť riešenia, ktoré by im otvárali cestu k stabilizačnej a asociačnej dohode s EÚ.
Podľa Milošoského Macedónsko sa nepovažuje za krajinu, ktorá má určiť záverečné vyriešenie kosovského problému. Zároveň si však uvedomuje, že súčasný stav v tomto regióne sa musí vyriešiť čo najskôr.
"Nech už finálny status bude akýkoľvek, v každom prípade to bude lepšie, ako súčasný stav. Odkladanie riešenia nedáva priestor na to, že sa nájde ideálne riešenie. Sme si vedomí, že tu existujú riziká, ale odkladanie a predlžovanie riešenia len zvýši napätie," doplnil šéf macedónskej diplomacie.
Hoci ministri ocenili záujem Ruska a Spojených štátov na riešení problému, pokladajú ho za záležitosť Európy.
Obaja politici sa na rokovaniach zhodli na tom, že vzájomná spolupráca Slovenska a Macedónska by sa mala zvýšiť, najmä v oblasti hospodárstva. Milošoski označil Macedónsko za spoločnosť, ktorá dáva rovnaké príležitosti všetkým bez rozdielu politickej, etnickej či náboženskej príslušnosti, a vyjadril presvedčenie, že drvivá väčšina občanov sa zastáva jednotnej prosperujúcej krajiny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 11:02