StoryEditor

Miliardové projekty lemujú Dunaj

08.10.2007, 17:27
Najväčšie realitné projekty hlavného mesta rozširujú ponuku lukratívnych kancelárií. S novými projektmi sa včera na mníchovskej výstave Expo prezentovala aj realitná divízia finančnej skupiny Penta.

Projekty Penty by pre prichádzajúce firmy mali poskytnúť viac ako 40-tisíc štvorcových metrov kancelárskych priestorov a na viac ako 110 hektároch vytvoriť ďalšiu mestskú štvrť Bratislavy. Výhľad na brehy Dunaja tak naďalej ostáva najžiadanejšou realitnou komoditou. Ich ceny si však developeri strážia.

Penta s prvým zo svojich projektov prišla už pred rokom 2006 a prvá fáza Digital Parku bola skolaudovaná na jeseň minulého roka. Do jari roku 2009 však plánuje ukončiť svoj nový projekt Digital Park II. "Prvá fáza tohto projektu sa osvedčila a momentálne je na sto percent osvedčená, pričom výstavba druhej fázy projektu sa začne už v najbližších týždňoch," konštatuje hovorca Penty Martin Danko.Druhá časť parku zároveň prinesie takmer štyrikrát viac priestorov pre firmy. V priestoroch prvého parku sa usídlili firmy ako Lenovo, Kia Motors Sales či OTP Leasing. S obsadením druhej časti pritom Penta problémy neočakáva.


Digital Park

Finančníci si veria aj s projektom The Port, ktorý by mal vyrásť mimo centra mesta. Cieľom je vytvoriť nákupné zóny, trhy a priestory pre veľkopredajné siete, ktoré by do nových priestorov mohli smerovať už na jar 2010.

"Z geografického hľadiska predstavuje územie severozápadnú vstupnú bránu do Bratislavy. Magistrátom mesta bolo toto územie prezentované v marci minulého roka na jednom z realitných veľtrhov v Cannes ako kĺbový priestor ťažiskovej osi a ponúkané ako vhodná investičná príležitosť pre investorov," dodáva Danko.

Práve táto prezentácia mala dať impulz viacerým domácim a zahraničným investorom. "Územie je jedinečné svojou polohou na severozápadnom vstupe do Bratislavy a poskytuje možnosti pre najnovšie trendy urbanizmu," povedal Danko. O rok neskôr by sa tu mali začať stavať aj byty a administratívny komplex. V prvej fáze projektu by sa malo preinvestovať takmer 10 miliárd korún. S podobnou sumou chce skupina rozšíriť svoje investície do nehnuteľností aj v najbližších štyroch rokoch.


The Port

Na nasledujúce roky plánujú otvoriť brány svojich projektov aj ostatné developerské firmy pôsobiace na Slovensku. Najväčším projektom na brehu Dunaju má byť Eurovea developerskej a investičnej írskej skupiny Ballymore Properties, ktorá má priniesť približne 230-tisíc štvorcových metrov priestoru, pričom viac ako 60-tisíc štvorcových metrov je určených na účely sídliacich firiem. "V súčasnosti sa buduje prvá fáza projektu, ktorého postupné dokončenie je plánované na prelome rokov 2009 a 2010. Stavebné práce na projekte pokračujú v súlade s časovým harmonogramom," tvrdí Patrícia Hradilová, hovorkyňa Ballymoru. Nateraz spoločnosť odmieta komentovať aj to, koľko percent priestorov je už obsadených či predaných. Viacúčelový komplex budov na ľavom brehu dunajského nábrežia, ktorý začala v júni stavať rakúska firma Bilfinger Berger, bude investora stáť zhruba štvrť miliardy eur, v prepočte teda asi desať miliárd korún.


Eurovea

Zreteľné kontúry naberá už aj nový projekt developera HB Reavis Group, ktorého Veža pri najväčšom nákupnom centre Bratislavy má byť hotová na konci tohto a začiatku budúceho roka. Aupark Tower v súčasnosti podľa Mira Sedláka zo spoločnosti HB Reavis, "má mať prenajímateľnú plochu asi 32-tisíc štvorcových metrov". Prví nájomníci sa majú do nových priestorov pri Auparku sťahovať už v januári 2008. Hoci obsadenosť HB Reavis nechce zverejňovať, podľa Sedláka je skupina "s vývojom veľmi spokojná". V budove sa od budúceho mesiaca začne pracovať na interiéroch.


Aupark Tower

Dunajské nábrežie si obsadila do tretice aj ďalšia slovenská investičná skupina J&T, ktorej River Park má priniesť zhruba 30-tisíc štvorcových metrov obytných plôch. Polyfunkčný komplex má od druhej polovice 2008 tvoriť päťhviezdičkový hotel Kempinski, 220 apartmánov, reštaurácie a kancelárie. Investičný náklad na výstavbu River Parku sa z pôvodných štyroch zvýšil na sedem miliárd korún. Výnosnosť investície však spoločnosť J&T Real Estate odhaduje na desať percent. "O nadštandardné bývanie je neustály záujem. Rokovania s klientmi prebiehajú individuálne a ceny takýchto nehnuteľností sa pohybujú zhruba od 13 do 90 miliónov korún," tvrdí Maroš Sýkora, hovorca finančnej skupiny J&T.


River Park

Developeri sa neobávajú o záujem potenciálnych klientov. Investične zaujímavým je totiž nepochybne aj pravý breh bratislavského veľtoku. Takzvaná petržalská strana má byť protiváhou k revitalizácii opačného brehu, kde sa vlani či tento rok začali stavať miliardové polyfunkčné projekty.

Viac sa dočítate v zajtrajších Hospodárskych novinách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 05:22