StoryEditor

Zahraničným investíciám pomôže euro

20.12.2007, 14:47
Na Slovensko začnú postupne prichádzať zahraniční investori so sofistikovanejšou výrobou a vyššou pridanou hodnotou. Najväčší potenciál je na východe, kde je na rozdiel od západných regiónov krajiny ešte stále dostatok voľnej pracovnej sily.
Na Slovensko začnú postupne prichádzať zahraniční investori so sofistikovanejšou výrobou a vyššou pridanou hodnotou. Najväčší potenciál je na východe, kde je na rozdiel od západných regiónov krajiny ešte stále dostatok voľnej pracovnej sily. Prílevu zahraničných investícií môže pomôcť zavedenie eura, ktoré si pravdepodobne osvojíme ako prví v regióne, predpokladajú odborníci.

Pridaná hodnota

„V prvom rade nám pribúda investičných projektov, ktoré sú náročnejšie na kvalifikáciu pracovníkov, čiže určite pribudne investícií do sofistikovanejších odvetví. Ďalším výrazným prvkom, ktorý sme zaznamenali, je zvyšujúci sa záujem investorov o lokálne štúdie,“ vysvetľuje generálny riaditeľ Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu Peter Hajaš.

Investorov zaujíma aj zloženie pracovnej sily. Jej dostupnosť sa stáva čoraz dôležitejším faktorom pri rozhodovacom procese. Kým v posledných rokoch nás zahraničie vyhľadávalo najmä pre lacnú pracovnú silu, dnes sa už situácia mení. Slovenské platy pomaly, ale isto rastú a cena práce sa zvyšuje aj silnejúcou korunou. Navyše sme v ponuke lacnej práce tento rok získali konkurentov v nových členoch únie, Rumunsku a Bulharsku.

„Nedá sa povedať, že by sme neboli zaujímaví, veľké regionálne rozdiely na Slovensku dávajú potenciál pre úspešné etablovanie mnohých druhov investičných projektov,“ myslí si Hajaš. Priestor sa podľa neho otvára hlavne na východe, kde ešte nie je taká koncentrácia investorov na štvorcový kilometer.

Pomôže euro

Prílevu zahraničných investícií na Slovensko by výrazne mohlo pomôcť očakávané prijatie eura v roku 2009. „Môže to znamenať povzbudenie menších investícií, lebo zahraniční podnikatelia budú zavedením spoločnej meny takpovediac bližšie k ľuďom. Rizikom pre investorov sú kurzové výkyvy, ktoré postihujú najmä malé a stredné firmy. Spoločná mena bude pre nich lacnejšia,“ povedal ekonóm Svetovej banky Anton Marcinčin.

Podľa Hajaša prijatie novej meny pritiahne najmä investorov z eurozóny, pretože nebudú musieť zamieňať peniaze. Poteší to aj exportérov, ktorým silnejúca koruna dnes veľmi nevyhovuje. Od eura si veľa sľubujú aj politici. „Chceme dosiahnuť, aby sme získali nové investície, akou bol napríklad Samsung. Euro je jedným z nástrojov, ktoré nám pomáhajú tieto investície získať.

Z makropohľadu je dôležité práve preto, aby sme sa kvalitatívne odlíšili od okolitého prostredia. Môžeme sa v porovnaní so susedmi stať atraktívnejší práve preto, že máme niečo navyše,“ povedal minister financií Ján Počiatek v rozhovore pre HN. Slovensko podľa všetkého prijme euro už o dvanásť mesiacov, zatiaľ čo Poľsko, Česko ani Maďarsko pre stav verejných financií či politickú situáciu nemôžu prijať spoločnú európsku menu skôr ako v roku 2012.

Nemusíme byť štedrí

„Všetky krajiny si v konečnom dôsledku investorov vo veľkej miere kupujú priamou či nepriamou podporou. V každom prípade je to o tom, kto je štedrejší, a práve euro nám môže umožniť, že nebudeme musieť byť až takí štedrí a byť stále zaujímaví,“ dodal Počiatek.
Ako však upozorňujú analytici, euro nebude hlavným faktorom, podľa ktorého sa investori rozhodujú. „Zavedenie eura by bolo pozitívnym znamením, pre rozhodnutie zahraničného investora je to však len časť mozaiky vyvárajúcej atraktívne podnikateľské prostredie. Naďalej bude potrebné pracovať na štrukturálnych reformách ako zvyšovanie flexibility pracovného trhu, lepšia vymožiteľnosť práva a podobne,“ povedal analytik ING Bank Eduard Hagara. 



Viac o téme nájdete v piatkových
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 16:04