StoryEditor

Smer plní úlohy. Menšiny dostanú pridané

08.10.2007, 00:00
Väčšia pozornosť maďarskej menšine na Slovensku. To je jedna z podmienok, ktoré stanovili eurosocialisti ako jednu z podmienok pre návrat Smeru-SD do lona Strany európskych socialistov.

Ministerstvo kultúry, ktoré vedie Marek Maďarič (Smer-SD), avizuje - budúci rok pôjde na menšiny viac peňazí. Na tento rok menšiny dostali 80 miliónov korún. Podľa hovorcu ministerstva Jozefa Bednára by mali dostať pridaných 15 miliónov korún. "Rastúci rozpočet ministerstva sa určite odrazí aj na raste finančných prostriedkov určených na podporu kultúry národnostných menšín." Podpredseda frakcie eurosocialistov Hannes Swoboda rast výdavkov schvaľuje. Dôležitejšie sú však podľa neho rôzne gestá a symbolické kroky voči menšinám.
Zaostrené na sťažnosti
Swoboda avizuje: "Pozrieme sa na sťažnosti zo strany menšín, ale aj na to, ako peniaze využívajú." Podstatné podľa neho je, aké aktivity smerom k menšinám slovenská vláda vyvíja. Podľa Swobodu finančná otázka nie je iba na Smere-SD, ale aj na maďarských zástupcoch. Smer-SD "bojuje" o návrat do rodiny eurosocialistov od minuloročných volieb, kedy im pozastavili členstvo pre koalíciu so SNS. Viac pozornosti menšinám, odstránenie extrémizmu z vlády či príchod nových tvárí do politiky odporučili eurosocialisti strane premiéra Roberta Fica minulý týždeň, keď otázku členstva Smeru-SD v Strane európskych socialistov odložili už po druhýkrát.
Nedorozumenie?
Otázka financovania kultúry menšín sa vlani dostala na pôdu europarlamentu kvôli tohtoročnému rozpočtu. Vláda Roberta Fica menšinám odklepla polovicu peňazí ako rok predtým, čo ostro kritizovala SMK. Zo 160 miliónov korún to bolo 80 miliónov. Europoslanec za Smer-SD Vladimír Maňka vysvetľuje, že k eurosocialistom sa dostali informácie od maďarských kolegov v zmysle, že súčasná vláda "okresala" rozpočet pre menšiny na polovicu. Podľa Maňku šlo len o nedorozumenie, ktoré Smer-SD dokázal v Bruseli vysvetliť. "Eurosocialisti chápu, že financovanie menšín pred minuloročnými voľbami do NR SR zvýšil bývalý pán premiér práve kvôli voľbám a že nastupujúca vláda vôbec neznížila zaužívaný štandard." Aj minulá vláda totiž dávala okrem roku 2006 na menšiny "len" 80 miliónov korún ročne.
Spokojná menšina je dobrá menšina
Predseda SMK Pál Csáky tvrdí, že pokiaľ dôjde k avizovanému nárastu peňazí pre menšiny v budúcom roku, budú spokojní. "Platí staré a veľmi múdre porekadlo, že len spokojná menšina je dobrá menšina. Ak štát dá menšinám nejakú tú desatinu percenta zo štátneho rozpočtu pre vlastné potreby, nedostane to ako dar, ale časť svojich daní naspäť." Csáky pripomína, že pre každú demokratickú stranu by menšiny mali byť dôležitou témou, lebo Slovensko je multietnický štát. "Nejde len o Maďarov. Na Slovensku máme každého piateho človeka inej národnosti."
"Status quo" pre menšiny
Vlaňajší pokles na 80-miliónovú hranicu vyvolal slovnú prestrelku medzi predstaviteľmi SMK a vládou. Bývalý predseda SMK Béla Bugár hovoril, že premiér Robert Fico (Smer-SD) klamal, keď pred zostavovaním vlády sľuboval, že zachová "status quo" vo vzťahu štátu k menšinám. Tvrdil, že vzhľadom na infláciu sa peniaze pre menšinovú kultúru dostali na úroveň spred niekoľkých rokov. Vláda sa však bránila tým, že podpora pre menšiny bola v roku 2006 "umelo" zvýšená kvôli volebnému roku. Podpredseda vlády Dušan Čaplovič (Smer-SD) hovoril o tom, že samotných 80 miliónov korún bolo pridelených len maďarskej menšine a druhá polovica ostatným menšinám. Peniaze podľa neho išli ľuďom "blízkym SMK". Čaplovič hovoril o tom, že niektorým organizáciám sa prideľovali peniaze z ministerstva kultúry za niekoľko miliónov korún bez výberového konania na pokyn Bugára.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 04:05