StoryEditor

Záchranári spod Tatier zasahovali v októbri aj v rýchliku

03.11.2007, 12:08
Autor:
TASRTASR

Posádky z desiatich staníc záchrannej zdravotnej služby z okresov Poprad, Kežmarok a Stará Ľubovňa v októbri najčastejšie zasahovali pri dopravných nehodách. "Ošetrili 17 zranených motoristov, 3 cyklistov a 4 chodcov. Dvanásť ľudí museli resuscitovať," informovala hovorkyňa Emergency Medical Service Marcela Petrušková.

Medzi netradičné zásahy patril nočný výjazd k medzinárodnému rýchliku na slovensko-poľskom hraničnom priechode Plaveč - Muszyna. Pracovníci hraničnej kontroly našli na WC neznámeho muža v bezvedomí. Spontánne dýchal, ale nekomunikoval a nereagoval ani na bolestivý podnet. Záchranári ho previezli najskôr do nemocnice v Starej Ľubovni a odtiaľ na psychiatrické oddelenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou J.A. Reimana v Prešove. V spolupráci s oddelením hraničnej polície sa podarilo zistiť totožnosť neznámeho muža. Išlo o 33-ročného štátneho príslušníka Juhoafrickej republiky, ktorý v Rakúsku žiadal o azyl.

Popradskí záchranári pomáhali 29-ročnému nadrogovanému mužovi, ktorý mal halucinácie po požití pervitínu. Skončil na psychiatrickom oddelení levočskej nemocnice.

Posádka rýchlej lekárskej pomoci z Kežmarku zasahovala v Rakúsoch, kde nepozornej matke vypadlo z kočíka deväťmesačné dieťa a poranilo si hlavu na betónovej dlažbe miestneho potoka.

Na ceste medzi Ľubicou a Kežmarkom ošetrili 71-ročného cyklistu, ktorého zrazilo auto. "Pri príchode záchranárov muž ešte komunikoval, ale postupne strácal vedomie, a tak ho s podozrením na vnútrolebečné poranenie odviezli do popradskej nemocnice," priblížila niektoré zo zásahov Petrušková.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 05:46