StoryEditor

Slovensko chce do Kosova poslať viac vojakov a dva vrtuľníky

16.10.2007, 13:42
Autor:
SITASITA
Ministerstvo obrany žiada o navýšenie počtu slovenských vojakov v Kosove a tiež o rozšírenie mandátu jednotky Ozbrojených síl Slovenskej republiky v Kosove. V stredu o návrhu ministerstva obrany bude rozhodovať vláda.

Slovenskej republike sa naskytla možnosť posilnenia slovenského príspevku v rámci spoločného česko - slovenského práporu o dva dopravné vrtuľníky Mi-17 a 39 príslušníkov Ozbrojených síl SR od 16. decembra 2007 do 16. júna 2008. Dôvodom je generálna oprava českých vrtuľníkov. Vzhľadom na záväzok Slovenskej republiky na budúce použitie vrtuľníkovej jednotky v bojovej skupine Európskej únie pod velením Poľskej republiky od 1. januára do 30. júna 2010 je vhodné splniť záväzok voči NATO nasadením jednotky dopravných vrtuľníkov v operácii KFOR v Kosove.
Vrtuľníková jednotka má zabezpečovať prepravu osôb aj s výzbrojou, prepravu VIP osôb, prepravu materiálu v nákladnej kabíne vrtuľníka a v podvese, prieskumné a monitorovacie lety, hasenie požiarov pomocou hasiaceho vaku. Prípadnú prepravu miestnych zamestnancov KFOR a ďalších osôb môže jednotka vykonávať na základe pripravenej dohody o preprave vojenského a civilného personálu krajín zúčastnených v operácii KFOR v Kosove. Jednotka bude pôsobiť na území celej operácie KFOR, teda na území Kosova, Macedónska, Albánska, Bosny a Hercegoviny a Chorvátska.
Ministerstvo obrany tiež žiada o vyslanie maximálne piatich príslušníkov OS SR do veliteľstva operácie KFOR v Kosove. Čo sa týka rozšírenia mandátu, má ísť o zabezpečenie ochrany srbskej menšiny, kultúrnych a náboženských pamiatok, o zber informácií a monitorovanie situácie, o vykonávanie spoločných opatrení v spojení s miestnou políciou pri prevencii kriminality, o pripravenosť k vyčleneniu síl a prostriedkov na potlačenie nepokojov. V stredu o návrhu ministerstva obrany bude rozhodovať vláda.
Sily KFOR sa sústreďujú na uskutočňovanie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN z 10. júna 1999 o presadení mieru medzi etnikami v provincii Kosovo, na posilnenie bezpečnosti v pohraničnej oblasti Kosova s Macedónskom a Albánskom, na kontrolu dodržiavania zákazu používania kosovských komunikácií ozbrojenými skupinami etnických Albáncov a na monitorovanie účinnosti opatrení v boji proti terorizmu. Ozbrojené sily Slovenskej republiky pôsobia v operácii KFOR od 7. septembra 1999, keď bola nasadená 40-členná ženijná jednotka v rámci rakúskeho práporu. Na základe dohody medzi Ministerstvom obrany Slovenskej republiky a Ministerstvom obrany Českej republiky pôsobí od februára 2002 v operácii KFOR v Kosove mechanizovaná rota Ozbrojených síl Slovenskej republiky v rámci spoločného česko - slovenského mechanizovaného práporu. Uznesením slovenskej vlády z 23. novembra 2005 a uznesením Národnej rady Slovenskej republiky zo 14. decembra 2005 bolo schválené posilnenie účasti Ozbrojených síl Slovenskej republiky v operáciách v regióne západného Balkánu o prvky logistickej podpory.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 09:57