StoryEditor

EÚ zažíva podľa OECD oživenie ekonomiky

20.09.2007, 11:45
Autor:
SITASITA
Ekonomika Európskej únie zažíva značné cyklické oživenie, zamestnanosť stúpa a pokles miery udržateľného rastu sa zastavil. Uvádza sa v najnovšej správe "Economic survey of the European Union", ktorú vypracovala Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

Reformy začínajú prinášať pozitívne výsledky, a to obzvlášť v krajinách, ktoré ich zaviedli skôr. OECD však poukazuje na výrazné rozdiely v tvorbe hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa, pričom nožnice medzi krajinami s najvyšším a najnižším HDP na obyvateľa sa za posledných desať rokov ešte roztvorili.
Európa čelí mnohým technologickým zmenám, globalizácii, či starnutiu obyvateľstva, ktoré zvyšuje tlak na sociálne systémy krajín. OECD vo svojej správe preto navrhuje pokračovať v budovaní vnútorného trhu, pričom hlavné úsilie musí EÚ vynaložiť na odstránenie zostávajúcich prekážok v obchode. V oblasti finančných služieb je trh celkom dobre integrovaný, avšak OECD považuje za potrebné znížiť rozdrobenosť v segmente retailového bankovníctva, ako aj v oblasti investičných fondov. Vnútorný trh potrebuje lepšiu reguláciu, lepšie konkurenčné pravidlá a menšiu avšak účelnejšiu štátnu pomoc.
Európska únia by mala taktiež otvoriť svoj energetický trh, keďže ten nie je efektívny a zvyšuje náklady pre zákazníkov a firmy. Silnejšiu konkurenciu však únia podľa OECD potrebuje nielen v oblasti produkcie a distribúcie zemného plynu a elektriny, ale aj v doprave, telekomunikáciách či v poštových službách. V odvetví energetiky OECD poukazuje na potrebu oddelenia prevádzky distribučných sietí od činností v oblasti výroby či obchodu s energiami, pričom národné trhy by mali byť vzájomne lepšie prepojené, aby tak vytvorili regionálny paneurópsky energetický trh.
OECD taktiež navrhuje odstrániť bariéry v oblasti mobility pracovnej sily, ktorá môže spoločnostiam zvýšiť produktivitu, či priniesť viac inovácií prostredníctvom nových ľudí, ich schopností a nápadov. Mobilitu pracovnej sily môže EÚ zlepšiť uznávaním kvalifikácií v rámci jednotlivých krajín, odstránením pracovných obmedzení pre občanov z nových členských krajín, či uznávaním nároku na dôchodok v rôznych krajinách. Správa taktiež spomína zefektívnenie regionálnej kohéznej politiky, v rámci ktorej by sa mala finančná pomoc zamerať a putovať predovšetkým do projektov, ktoré sú schopné podporiť udržateľný rast.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 22:41