StoryEditor

Občania Ťahanoviec začali petičnú akciu za riešenie kriminality

23.09.2007, 13:19
Autor:
TASRTASR

Petičnú akciu za okamžité riešenie kriminality, vandalizmu a rozmáhajúcej sa drogovej činnosti začali v týchto dňoch na najmladšom košickom sídlisku Ťahanovce jeho obyvatelia v spolupráci s občianskym združením Okno Košíc. Potrvá niekoľko týždňov a petíciu chcú odovzdať mestskému zastupiteľstvu a primátorovi Františkovi Knapíkovi.

"Obyvatelia sídliska žijú v strachu. Boja sa o svoje autá, obchody i zdravie. Dokonca sa boja povedať, kto na sídlisku vystrája a všetko ničí. Chceme o tejto problematike hovoriť a čakáme, že vedenie mesta niečo pre naše sídlisko urobí," uviedol dnes pre TASR zástupca petičného výboru Stanislav Šimko.

V spolupráci s občianskym združením Okno Košíc pripraví petičný výbor aj podporné podujatia - výstavy fotografií súčasného stavu na sídlisku, prednášky a diskusiu o tejto problematike na základných školách.

Šimko informoval, že sídlisko Ťahanovce je najmladším v Košiciach. Po jeho výstavbe sa tam nasťahovali najmä mladé rodiny, a preto je tam teraz veľa mladých ľudí. "Keďže im podľa môjho názoru nedokážeme na sídlisku poskytnúť dostatočné alternatívy trávenia voľného času v podobe kultúrnych, športových aktivít, rozmáha sa u nich túlanie, alkohol, drogy, vandalizmus a trestná činnosť. Takmer každý deň dochádza na sídlisku k poškodzovaniu majetku, či už ide o kresby a texty na stenách alebo ničenie zariadení detských ihrísk," uviedol Šimko.

Najnovšou "módou" ťahanovských vandalov je podpaľovanie kontajnerov na komunálny odpad. Za posledný mesiac sa v dvoch prípadoch od kontajnerov vznietili aj vedľa zaparkované motorové vozidlá. Po večeroch sa zoskupujú na sídlisku rôzne "neformálne" skupiny mládeže. Keď sú pod vplyvom alkoholu, tak sa im občania radšej vyhýbajú, keďže mladí sú hluční, vulgárni a často i agresívni. Neraz sa stalo, že si svoju agresiu vybili na nevinnom okoloidúcom. Ľudia sa podľa Šimka boja o tom hovoriť v obave o svoj majetok, pretože v noci je veľmi jednoduché napríklad poškriabať lak na aute, prerezať pneumatiky alebo minimálne zničiť poštovú schránku. Na sídlisku Ťahanovce sa rozmáha aj drogová činnosť a nie je ťažké nájsť na detskom pieskovisku injekčnú striekačku.

"Máme obavu, že ak sa na tento problém nezačne otvorene ukazovať a nebude sa riešiť, vznikne z Ťahanoviec nebezpečné geto, kde sa slušní ľudia budú báť žiť. Preto sme sa ako prví rozhodli poukázať na tieto skutočnosti. Veríme, že primátor a mestské zastupiteľstvo sa budú tejto problematike venovať a pomôžu problém riešiť," dodal Šimko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 10:40