StoryEditor

Čadca chce na území mesta vybudovať dva lesoparky a šesť parkov

29.07.2007, 11:37
Autor:
TASRTASR

Dva lesoparky a šesť parkov chce vybudovať mesto Čadca na základe Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o tvorbe, údržbe a ochrane zelene v meste Čadca, ktoré na minulotýždňovom zasadnutí schválili poslanci mestského zastupiteľstva.

Podľa vedúceho oddelenia životného prostredia a odpadového hospodárstva Mestského úradu (MsÚ) v Čadci Ľubomíra Vojára sa mesto prijatím VZN zaviazalo vyčleňovať z rozpočtu dostatok finančných prostriedkov nielen na vybudovanie parkov, ale aj na ich údržbu.

VZN má aj grafickú prílohu, ktorá delí mesto do zón, pričom vyčlenilo lesoparky, ktoré Čadca doteraz nemala. Chceli by sme vybudovať dva lesoparky na území mesta a šesť parčíkov, kde si ľudia budú môcť oddýchnuť v kultúrnom prostredí, skonštatoval Vojár.

Mestská zeleň sa podľa Vojára kosila dvakrát, čo sa ukázalo ako nedostatočné. Mnohé kvety sa vysemenili a zvýšené množstvo alergénov sa dostalo do ovzdušia. Preto sa bude kosiť minimálne trikrát, s tým, že budeme kosiť ešte predtým, ako kvety zakvitnú, aby sa udržala kvalita zelene, priblížil zámery mesta Vojár.

VZN sa dotýka aj posudzovania žiadostí o výrub stromov. Každú žiadosť o výrub stromov posudzuje oddelenie životného prostredia, pričom strom, ktorého obvod, meraný vo výške 1,3 metra, bude väčší ako 2 metre, musí schváliť komisia životného prostredia. To znamená, že to bude posudzovať viac ľudí, aby nebol obviňovaný iba jeden človek, či mohol alebo nemohol povoliť výrub, spresnil Vojár.

Správcom zelene v Čadci je Mestský podnik služieb, ktorý je organizáciou mesta.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 08:53