StoryEditor

S výsledkami tohtoročnej žatvy poľnohospodári nie sú spokojní

18.08.2007, 16:20
Autor:
TASRTASR

S výsledkami tohtoročnej žatvy nemôžu byť poľnohospodári spokojní. Podľa predbežných výsledkov dosiahli priemerné výnosy hustosiatych obilnín 3,66 tony z hektára, čo je o málo viac ako vlani, no menej ako v predchádzajúcich rokoch.

Počas dnešných dožinkových osláv v Nitre to uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec. Ministrovi pôdohospodárstva SR Miroslavovi Jureňovi odovzdal dožinkový veniec, ktorý v tomto roku uplietli študenti Stredného odborného učilišťa poľnohospodárskeho v Kravanoch nad Dunajom.

Oravec pripomenul strategický význam poľnohospodárstva. Konštatoval, že súčasné zvýšenie cien obilnín je ovplyvnené svetovou burzou, ktorá reaguje nielen na tohtoročný výpadok obilnín v dôsledku počasia, ale aj na pokles celosvetových zásob. Dodal, že pred dvoma rokmi zaplavili Európu prebytky masla, mlieka i mäsa, dnes je problém úplne opačný, je ich nedostatok. Liberálne sa tváriaci politici nám radili, aby sme radšej lacné potraviny dovážali zo zahraničia, keď ich nevieme lacnejšie vyrobiť. Dnes sú všetci ticho, uviedol Oravec. Minister Jureňa verí, že to vláda myslí vážne so zaradením odvetvia poľnohospodárstva medzi priority a prejaví sa to i na konečnej podobe štátneho rozpočtu na budúci rok. V predloženom návrhu rozpočtu ministerstvo financií navrhuje znížiť rozpočet pre poľnohospodárov o 3,5 miliardy Sk v porovnaní s týmto rokom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 14:24