StoryEditor

Odporúčacie lístky budú podľa Novotného šikanovať pacientov

06.12.2007, 12:13
Autor:
SITASITA

Zavedenie odporúčacích lístkov označil predseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo Viliam Novotný (SDKÚ-DS) za zbytočné šikanovanie pacientov a neúmerné zvýšenie zaťaženia praktických lekárov. Ako Novotný upozornil počas parlamentnej rozpravy k návrhu novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ani zavedenie poplatkov neprinieslo pokles návštevnosti lekárov-špecialistov. Novotný podľa vlastného vyjadrenia chápe zámer tohto opatrenia - aby praktický lekár manažoval pacienta a mal prehľad o jeho návštevách u špecialistov. Podľa poslanca je však systém odporúčacích lístkov prežitý a nevýhodný, pacienta by mal lekár sledovať prostredníctvom informačného systému eHealth.
Predseda zdravotníckeho výboru upozornil aj na podľa neho absurdné riešenie lekárskej služby prvej pomoci. Ako uviedol, praktickí lekári a stomatológovia musia vykonávať pohotovosť v iných zdravotníckych zariadeniach. Novotný však nepodal pozmeňujúci návrh, ale vyzval ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča, aby túto situáciu riešil. Poslanec takisto kritizoval navrhovanú povinnosť ambulantných špecialistov slúžiť v rámci ústavnej pohotovosti. Podľa neho napríklad ambulantný chirurg nemusí mať potrebnú prax pre výkony potrebné v nemocnici.
Novotný navrhol vypustenie potreby písomného informovaného súhlasu pri každej zmene zdravotného stavu. Podľa neho sa totiž v nemocniciach mení zdravotný stav hospitalizovaných priebežne a pacient by musel podpisovať súhlas aj niekoľkokrát denne. Navrhol aj zrušenie povinnosti ukončiť poskytovanie zdravotnej starostlivosti písomne. Ako upozornil, malo by sa tak diať aj v prípadoch zdravotnej starostlivosti, ktorá sa neposkytuje na základe písomnej zmluvy. Navyše lekár môže ukončiť poskytovanie do mesiaca po doručení písomného ukončenia. V prípade nespokojnosti pacienta s lekárom sa tak podľa Novotného môže stať, že nespokojný pacient je nútený ešte mesiac zotrvať v starostlivosti lekára, ktorého nechce.
Minister Valentovič odmietol Novotného pozmeňujúce návrhy. Podľa neho žiadne šikanovanie pacientov nehrozí a Novotný iba zbytočne straší. "Občania sú už dosť vystrašení reformou predchádzajúcej vlády," poznamenal Valentovič. Minister ešte predložil vládny návrh novely zákona o zákaze biologických zbraní. Jeho cieľom je zmena preukazovania bezúhonnosti na účely vydania, zmeny alebo zrušenia rozhodnutia o povolení na zaobchádzanie s vysoko rizikovými biologickými agensmi a toxínmi odpisom z registra trestov tak, že za bezúhonného pre účely tohto zákona by sa mal považovať len ten, kto nespáchal úmyselný trestný čin proti životu a zdraviu alebo úmyselný trestný čin všeobecne nebezpečný alebo úmyselný trestný čin proti životnému prostrediu. O sérii návrhov noviel zdravotníckych zákonov sa bude hlasovať o 11:00.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 15:52