StoryEditor

Cena tepla porastie minimálne, vodné a stočné o vyše 5 pecent

18.12.2007, 08:57
Autor:
TASRTASRSITASITA
Aktualizované 11:40 | Cena tepla bude od 1. januára 2008 vyššia v priemere o 0,4 %, ceny vodného a stočného porastú v priemere o 5,42 %. Informoval o tom Úrad pre reguláciu sieťových odvetví na krátkom brífingu.

Cena tepla pre domácnosti vzrastie na budúci rok v priemere o 0,4 %. Ako uviedol na utorkovej tlačovej besede šéf Rady pre reguláciu Jozef Holjenčík, priemerná cena tepla tak bude na Slovensku v roku 2008 na úrovni 538 Sk za gigajoul. "Chcem zdôrazniť, že je to priemerná cena, niektoré teplárenské spoločnosti môžu mať vyššie ceny, niektoré nižšie," podotkol Holjenčík. Cena za výrobu, distribúciu a dodávku pitnej vody (vodné) vzrastie v budúcom roku pre domácnosti v priemere o 5,65 % a za odvedenie a čistenie odpadovej vody (stočné) v priemere o 5,16 %.
  Podľa Holjenčíka regulačný úrad zatiaľ v oblasti teplárenstva neukončil všetky cenové konania. "Ale tá vzorka, ktorá je k súčasnému dňu uzavretá, je dosť reprezentatívna na to, aby tieto čísla boli pravdivé," doplnil Holjenčík. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) dostal od výrobcov tepla 322 cenových návrhov, z toho úrad doteraz vydal rozhodnutie pre 207 výrobcov tepla. Podľa teplárenských spoločností by mali ceny tepla vzrásť až o 10 %. Teplári argumentujú tým, že im Slovenský plynárenský priemysel zvýšil cenu plynu, ktorý vstupuje do ceny tepla 65 percentami, a to o 10 až 15 %. Teplárenské spoločnosti však podľa Holjenčíka zatiaľ nepodali nové cenové návrhy. "Teplári počítali vo svojich vzorcoch cenu plynu na úrovni 10,25 Sk za meter kubický, ktorú stanovil regulačný úrad na základe ceny ropy a kurzu slovenskej koruny voči doláru, ktoré boli zverejnené Národnou bankou Slovenska v októbri tohto roku," dodal Holjenčík. Šéf regulačnej rady však nevylúčil, že teplárne podajú nové cenové návrhy. "Pokiaľ sa dramaticky zmenia ekonomické podmienky, to znamená vstupné ceny plynu, tak tieto subjekty sú oprávnené podať nové cenové  návrhy. Zatiaľ táto zmena však ešte nenastala," uviedol Holjenčík. Cena tepla vzrastie v budúcom roku podľa neho aj kvôli tomu, že obyvatelia vďaka úsporným opatreniam odoberajú menej tepla.
  Cena vodného sa u jednotlivých vodárenských spoločností na Slovensku v roku 2008 bude pohybovať v rozpätí od 19,78 Sk za meter kubický do 32,00 Sk za meter kubický bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Cena stočného sa na Slovensku bude v budúcom roku pohybovať na úrovni od 20 Sk do 25,50 Sk za meter kubický bez DPH. Priemerná cena vodného a stočného bez DPH v roku 2008 bude vo výške 48,69 Sk za meter kubický, čo predstavuje v percentuálnom vyjadrení medziročný nárast o 5,42 %. "Tento nárast predstavuje zhruba 0,3 Sk v absolútnom čísle na jeden liter vody," dodal Holjenčík. Podľa neho cena vodného stúpla hlavne kvôli objektivizácii nákladov vodárenských spoločností. "Vodárenské spoločnosti totiž modernizujú jednotlivé sústavy, takže bolo nevyhnutné zabezpečiť pre tieto spoločnosti dostatok zdrojov," vysvetlil Holjenčík. Podľa regulačného úradu spotreba vody na Slovensku klesá. Kým v roku 2005 bola priemerná spotreba vody domácností na úrovni 95,1 litra, v minulom roku 89,5 litra. "Tento fakt má samozrejme negatívny vplyv na vývoj ceny vodného, pretože tým, že ľudia šetria, vytvára to nepriamy tlak na zvyšovanie cien vodného," doplnil Holjenčík. Regulačný úrad očakáva aj v roku 2008 mierne zníženie spotreby vody.
  Cena tepla vzrástla naposledy v októbri minulého roka, a to o 5 až 7 %, v tomto roku sa cena tepla nemenila. Cena vodného a stočného v tomto roku oproti roku 2006 klesla o 5,2 %, naposledy sa zvyšovala na začiatku roka 2006, a to u vodného o 14,2 % a u stočného o 35,9 %.

Ak bude ropa drahá, plyn môže ísť hore

Ceny energií od nového roka napriek svetovému vývoju výrazne nestúpnu. Prečo je to tak a ako sa to podarilo dosiahnuť, vysvetľuje šéf orgánu zodpovedného za cenotvorbu.

Ceny ropy na svetových trhoch, ktoré vstupujú aj do ceny zemného plynu, za posledný rok stúpli takmer na dvojnásobok. Prečo sa ceny plynu pre domácnosti napriek tomu podarilo udržať na prakticky rovnakých úrovniach?
Treba to vnímať z dvoch aspektov. V prvom rade sa podarilo zregulovať oprávnené náklady Slovenského plynárenského priemyslu, ktoré vstupujú do distribúcie. Tie tvoria okolo polovice výslednej ceny plynu. Niektoré náklady, ktoré naozaj nemali nič s distribúciou, sme vo výnose označili ako neoprávnené, a tie si regulovaný subjekt nemôže účtovať. Pokles poplatkov oproti minulému roku je viac ako sto miliónov korún. Úlohu zohral aj korekčný faktor – oprava odhadov budúcich cien z minulosti. Tá bola na úrovni päť až šesť percent. Čo sa týka cien ropy, pre výpočet ceny plynu sa berie priemer za posledných deväť mesiacov, kde sa súčasný nárast cien nevyníma tak dramaticky. Nárast cien ropy do určitej miery vykompenzovala aj silnejšia koruna.

Celý článok >>



 Teplári vraj vypočítali nové ceny podľa vlastných odhadov

Možný nárast ceny tepla pre domácnosti o 10 %, ktorý vypočítali teplárenské spoločnosti, je podľa Slovenského plynárenského priemyslu, a.s. (SPP) postavený na základe ich subjektívnych očakávaní. Podľa SPP teplári totiž vypočítali možnú novú cenu tepla na základe vlastných odhadov budúcej ceny ropy a vývoja kurzu. "Skutočné hodnoty týchto parametrov budú známe až podľa reálneho vývoja v roku 2008. Až tieto skutočné ceny ropy a ropných produktov na svetových trhoch a skutočný vývoj kurzu koruny voči doláru budú postupne vstupovať do cenových vzorcov, ktoré sú súčasťou kontraktov medzi SPP a odberateľmi a budú určovať konečnú cenu," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa SPP Dana Kršáková. Cena ropy Brent a kurz slovenskej koruny voči dolára ovplyvňujú cenu zemného plynu, ktorý tvorí v cene tepla približne 65 %.

Celý článok >>


 

Teplo zdražie o 10 percent

Cena tepla na budúci rok môže pre domácnosti v priemere vzrásť až o 10 percent. Ako pre agentúru SITA povedal predseda Predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšívaný, v priemere by to pre jednu domácnosť znamenalo zvýšenie o 33 až 55 korún za jeden gigajoul. Na konci októbra pritom avizovali teplári maximálne zvýšenie cien tepla pre domácnosti na úrovni štyroch percent, a to kvôli medziročnému zníženiu objednaného množstva tepla odberateľmi. „Minulý týždeň sme dostali od Slovenského plynárenského priemyslu ceny zemného plynu pre budúci rok. Po spracovaní nových cien a ich aplikácie do potrebných vzorcov sa zistila absurdná skutočnosť, na základe ktorej sú výsledné ceny zemného plynu vo všetkých kľúčových tarifách o 10 až 15 percent vyššie, ako uvažoval regulačný úrad pre výpočet ceny tepelnej energie pre rok 2008,“ zdôvodnil nové odhady vývoja cien tepla Obšívaný. Podľa neho pritom SPP tvrdí, že zvyšujú cenu plynu len o 4 až 6 percent.

Celý článok >>

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 01:28