StoryEditor

Slovensko leží pod ľadom

Slovensko je od nedele pod ľadom. Desiatky úrazov, čoraz viac autonehôd, meškanie hromadnej dopravy, zdržanie na cestách. Takáto situácia zrejme bude pokračovať aj v najbližších dňoch.
Meteorológovia varujú – poľadovica potrvá zajtra a pravdepodobne aj pozajtra. „Ráno očakávame kalamitu – pred východom slnka bude zem namrznutá,“ avizuje na dnešok Miriam Jarošová zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.

Klzisko na cestách

Mrznúci dážď či sneh si vyžiadali svoju daň aj na cestách. „V nedeľu býva zhruba 110 až 120 nehôd, tentoraz sme ich zaevidovali 186, našťastie bez obetí na životoch,“ hovorí zástupca hovorcu policajného prezídia Viktor Plézel. Lepšie to nebolo ani včera, havárie spomalili dopravu prakticky na celom území. Kto nemusí, radšej nech necestuje ani do zahraničia. Podobná situácia je totiž aj v susednom Česku či Rakúsku. „Na väčšine územia Česka je vhodné obmedziť vychádzanie,“ povedal pre HN František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu.

Lekári v pohotovosti
Práce pribúda aj lekárom – úrazy na ľade zapĺňajú čakárne nemocníc. Zlomená lebka, končatiny, vykĺbené jabĺčko v kolene, zranená krčná chrbtica. Lekári napriek tomu ešte nehovoria o mimoriadnej situácii. „Vzhľadom na poľadovicu je to zatiaľ primerané. Môže sa to však zmeniť z hodiny na hodinu,“ hovorí primár traumatológie v Trnave Peter Urban.


Viac o téme nájdete v utorňajších
Hospodárskych novinách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 16:40