StoryEditor

Ázia si vydýchla, akcie začali stúpať

23.01.2008, 13:20
Nečakané zníženie amerických sadzieb o 0,75 percentuálneho bodu prinieslo úľavu iba ázijskému kontinentu. Ten reagoval na krok americkej centrálnej banky dnes, keďže rozhodnutie padlo až keď boli ázijské burzy zatvorené.

Stredajšia reakcia bola nečakane priaznivá. Hongkonský akciový index Hang Seng si pripísal rekordných 11 percent. Zaznamenal tak najväčší denný pohyb spomedzi svetových indexov v histórii. V predchádzajúcich dňoch však stratil 14 percent.

Index MSCI Asia Pacific Index, ktorý sleduje burzy v Austrálii, Japonsku, Novom Zélande, Malajzii a Singapure si pripísal 3,9 precenta. V predchádzajúcich dňoch však klesol o 10 percent, čo je najhorší údaj od apríla 1990. Japonský index Nikkei si pripísal dve percentá a tiež vymazal časť rekordných strát predchádzajúcich dní.

Európske indexy začali obchodovanie v dobrej nálade. Polepšil si najmä stredoeurópsky región, kde trojpercentný zisk pražskej a varšavskej burzy reprezentoval náznaky optimizmu. V pluse boli aj západoeurópske burzy. Ešte doobeda sa však na trhy vrátila medvedia nálada. V posledných dňoch ťažko skúšaná frankfurtská burza sa na obed prehupla cez trojpercentnú stratu a neskôr zamierila k 5-percentnému mínusu. Francúzsky index CAC za ním zaostával iba o jedno percento. Na ranné zisky zabudli aj burzy v Prahe, Varšave a Budapešti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 21:28