StoryEditor

Opozícia je zdesená z vládnej moci, Ficovo odvolanie zopakujú

06.12.2007, 20:26
Autor:
SITASITA

Opozičné strany tvrdia, že vládna väčšina sa správa neúctivo k opozícii. Kritika prichádza po tom, ako koalícia dokončila mimoriadnu schôdzu o odvolaní premiéra Roberta Fica, hoci z pléna odišli opoziční poslanci. Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda tvrdí, že premiér Robert Fico má strach rokovať v denných hodinách. "Toto je valec Zlatej Idky, toto sú brutálne nočné seansy s nie celkom, by som povedal, svojprávnymi poslancami vládnej koalície," povedal novinárom Dzurinda po skončení schôdze. Odmietol obvinenie Roberta Fica, že deštruuje štát. Podľa neho Fico má zmätok v hlave, pretože v jeden deň ho obviní, že je hovorca a na druhý deň má silu deštruovať štát. "Toto je slovník spred roka 1989 alebo slovník Huga Chaveza," reagoval Dzurinda.
Predseda KDH Pavol Hrušovský je smutný, lebo "dnes sme boli svedkami demontáže slovenskej parlamentnej demokracie". Podľa neho rokovanie parlamentu nebolo v súlade s rokovacím poriadkom. Opozícia sa domnieva, že nebola otvorená rozprava, keďže tá sa začína po tom, ako predkladatelia prednesú návrh. Tí však v pléne chýbali.
Šéf SMK Pál Csáky povedal, že každá demokracia funguje tak, že časť spoločnosti zastupuje koalícia a druhú časť opozícia. "Pred chvíľou sme boli svedkami, že táto vládna koalícia tú druhú polovičku našej spoločnosti nepotrebuje, proste oni si osvojili štát, myslia si, že môžu robiť všetko a my si myslíme, že je to krajne nesprávne," uviedol Csáky. Zároveň podotkol, že hlasovanie preukázalo, že koalícia má vnútorné problémy. "Kde je tá hrdá 85, bez súpera v sále mali 78 hlasov, no čo toto je za hrdosť tejto vládnej koalície," podotkol Csáky.
Pri hlasovaní o nedôvere vláde sa zdržal nezávislý poslanec, donedávna člen poslaneckého klubu KDH, Peter Gabura. "Zaujímalo ma to, ľudská zvedavosť," vysvetľuje, prečo zostal v rokovacej sále. Zdržať sa rozhodol, pretože "nemalo opodstatnenie jednanie tejto schôdze". Hrušovský sa ku Gaburovmu počínaniu nechcel vyjadriť, pretože Gabura už nie je členom klubu KDH.
Podľa Dzurindu opozícia sa nevzdáva, nespôsobilosť a nedôveryhodnosť premiéra budú dokazovať na tlačových konferenciách či vydaním tlačoviny. Na budúci týždeň pripravujú verejné zhromaždenie občanov. Po Troch kráľoch opäť predložia do parlamentu návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze o Ficovom odvolaní. Keďže parlament v januári nezasadá, opozícia je zvedavá, ako Paška rozhodne. Či zvolá schôdzu opätovne vo večerných hodinách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 03:20