StoryEditor

Slováci posielajú domov asi 30 miliárd ročne

25.12.2007, 19:22
Autor:
TASRTASR
Podľa Zuzany Vatráľovej z Medzinárodnej organizácie pre migráciu Slováci pracujúci v zahraničí pošlú zo svojich zárobkov blízkym na Slovensku okolo 30 miliárd korún.

V zahraničí pracuje podľa odhadov 200- až 230-tisíc Slovákov. Tí počas celého roka pošlú zo svojich zárobkov blízkym na Slovensku okolo 30 miliárd korún. V rozhovore pre TASR to uviedla Zuzana Vatráľová z Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM).
"Sú to odhady, pretože presné štatistiky neexistujú," konštatovala s tým, že na Slovensko prichádza samozrejme oveľa menej ľudí. Predpokladá sa, že Slováci, ktorí už sú v zahraničí, sa budú vracať vo veľmi malej miere, povedala. Objasnila, že zo Slovenska odchádzajú minimálne stredoškolsky vzdelaní ľudia.
Podľa Vatráľovej za prácou do zahraničia odchádza každý tretí vysokoškolák, pričom tak dochádza nielen k tzv. odlivu mozgov, ale aj k ich strate. "Tí čo tu vyštudujú, potom v zahraničí pracujú v nízkokvalifikovaných pozíciách, lebo zarobia viac ako tu vo svojom odbore," konštatovala.
Typický človek, ktorý odíde pracovať mimo Slovenska, je muž so stredoškolským vzdelaním vo veku okolo 25 rokov. Ako ďalej uviedla Vatráľová, ukazuje sa, že ľudia, ktorí odišli pred rokom 2004 za prácou najmä do Írska a Veľkej Británie, sa zatiaľ na Slovensko nevracajú. Dodala, že prevažne mladí ľudia sa v zahraničí usádzajú a nechýba im ani domovina vzhľadom na silnú enklávu Slovákov v týchto krajinách.
Cestovanie za prácou prináša so sebou aj riziko v podobe obchodu s ľuďmi. Ten je popri drogách a zbraniach jedným z najvýnosnejších nelegálnych obchodov na svete a ročne sa jeho obeťami stane okolo 100 až 500 Slovákov, niektoré odhady hovoria až o počte 1000 osôb. Aj z tohto dôvodu Vatráľová odporúča, aby Slováci v zahraničí pracovali legálne a preverili si agentúru, ktorá im prácu sprostredkováva.
Vatráľová upozorňuje, že každá agentúra musí mať akreditáciu nielen na krajinu, v ktorej prácu ponúka, ale aj na konkrétnu činnosť. Informácie o akreditácii možno nájsť na webovej stránke Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 08:28