StoryEditor

SPP uspel v spore o jednu z Duckého zmeniek

29.01.2008, 14:51
Autor:
SITASITA
Slovenský plynárenský priemysel (SPP) dnes uspel v spore o 400-miliónovú zmenku s opavskou spoločnosťou Draft-ova, ktorú podpísal v roku 1998 dnes už nebohý Ján Ducký.

Krajský súd v Bratislave (KS), ktorý v tomto spore vystupuje ako odvolací orgán, potvrdil verdikt Okresného súdu Bratislava 5, ktorý uznal zmenku za neplatnú 21. mája minulý rok a zrušil zmenkový platový rozkaz. Zmenka bola neplatná, pretože lehota splatnosti sa premlčala a nebol na nej uvedený dátum. Toto rozhodnutie je konečné a nedá sa proti nemu odvolať. Navrhovateľ, spoločnosť Draft-ova, sa odvolala proti rozhodnutiu OS Bratislava 5 a žiadala zmenu rozsudku v celom rozsahu. Podľa právneho zástupcu rozhodnutie prvostupňového súdu bolo nesprávne a žiadal, aby bola zmenka uznaná za platnú a tiež žiadal nahradiť súdne trovy.
Po vynesení rozsudku KS nariadil spoločnosti Draft-ova zaplatiť všetky súdne trovy a trovy vyplývajúce z odvolania, ktoré odporca, v tomto prípade SPP, vypracuje do troch pracovných dní.
O zmenkách, ktoré podpisoval exminister v čase, keď bol šéfom SPP, niektorí politici tvrdili, že sa pre ne položí celé slovenské hospodárstvo. Nové vedenie SPP odmietlo uznať platnosť zmeniek. Union banka, ktorej zmenky patrili, sa s plynármi súdili a súdne spory pretrvávajú dodnes. V novembri 2001 Najvyšší súd SR potvrdil platnosť zmeniek. No po námietkach a dovolaniach SPP vrátil zmenkový spor KS v Bratislave.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 04:16