StoryEditor

NDS: Pomníky na diaľniciach ohrozujú bezpečnosť premávky

01.11.2007, 08:40
Autor:
TASRTASR
Nielen cintoríny sa v týchto dňoch stali miestom spomínania pozostalých na svojich zosnulých príbuzných. V prípade obetí dopravných nehôd sa tak deje aj priamo popri diaľniciach a rýchlostných cestách, kde vyrastajú pomníky a pamätné kríže.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS), ktorá spravuje diaľničné a rýchlostné cesty, neeviduje a ani neudeľuje povolenia na budovanie pamätníkov pri týchto komunikáciách. NDS považuje takéto pomníky za prekážku pri údržbe diaľnice. "V zákone o pozemných komunikáciách sa uvádza, že v okolí sto metrov popri diaľničnom úseku cesty sa nesmie nachádzať žiadny predmet, ktorý by sa dal považovať za prekážku. Napriek tomu však rešpektujeme pietu pozostalých a tieto pomníky neodstraňujeme," povedal pre TASR hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Marcel Jánošík.
Správca diaľničnej siete upozorňuje na závažnejší problém: "Mnohí ľudia sa na mieste tragickej udalosti zastavujú a modlia sa tam, čím priamo ohrozujú bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky," konštatuje Jánošík. NDS sa podľa jeho vyjadrenia prikláňa skôr k riešeniu, ktoré je bežné v západných krajinách Európy. "V zahraničí sú bežné pietne miesta vybudované na diaľničných odpočívadlách, kde sa pripisujú mená zosnulých," dodáva Jánošík. Na Slovensku je zatiaľ len jedno takéto pamätné miesto, a to na úseku diaľnice neďaleko Zvolena.
Konferencia biskupov Slovenska (KBS) podporuje budovanie pamätných miest na diaľničných odpočívadlách. "Ak budeme oslovení s takouto myšlienkou, tak sa jej nebránime. Iniciatíva by ale mala vyjsť od majiteľa pozemku budúceho pietneho miesta," povedal pre TASR hovorca KBS Ján Kováčik.
NDS, ktorá vlastní priľahlé pozemky pri diaľniciach, budovanie pamätných miest nateraz nepripravuje. "Ak vznikne spoločenská objednávka v tejto veci, tak v spolupráci s cirkvami, prípadne obcami, sa takejto myšlienke nebránime," uviedol hovorca Marcel Jánošík.
V roku 2006 zahynulo na slovenských cestách 579 osôb. Medzi najnehodovejšie úseky patrila štátna cesta č.1/61 v Považskej Bystrici, kde sa stalo 69 dopravných nehôd a úsek tej istej komunikácie pri ulici Hasičská v Trenčíne s 30 nehodami. Trojicu miest s častým výskytom dopravných nehôd uzatvára kruhový objazd v Poprade, kde polícia zaevidovala 27 dopravných nehôd.

UPOZORNENIE: TASR vydá k správe fotoreportáž.

kuk ed

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 00:33