StoryEditor

Hlasná reklama zatiaľ bez postihu

21.11.2007, 06:58
Autor:
TASRTASR
Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) zatiaľ v praxi nemôže pokutovať vysielateľov, ktorí zvyšujú zvuk počas reklamy. Pre TASR to po pondelkovom rokovaní mediálneho výboru parlamentu uviedla predsedníčka RVR Valéria Agócs.

Prístroj, ktorý bude merať hlasitosť reklamy, má už síce Rada zakúpený, no ešte ho treba doplniť. Nahrávky je navyše potrebné archivovať pre prípad, že by pokutovaný vysielateľ podal voči rozhodnutiu RVR odvolanie na súd. "Z tohto dôvodu sme požiadali o navýšenie financií v oblasti kapitálových výdavkov," povedala Agócs.


Podľa jej ďalších informácií RVR v tohtoročnom rozpočte nerátala s tým, že bude novelizovaný zákon a práve táto novela zaťažila jej rozpočet. Do prístroja na meranie hlasitosti reklamy museli totiž investovať 650.000 korún, ktoré boli pôvodne určené na iné ciele, potrebných však bude ešte ďalších viac ako 300.000 korún.


Po skompletizovaní zariadenia bude môcť Rada pre vysielanie a retransmisiu kontrolovať vysielateľov reklám, pravdepodobne už od začiatku budúceho roka.


Zvýšená hlasitosť v reklame je zakázaná na základe novely zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá platí od 1. februára 2007. Ak vysielatelia reklamy toto ustanovenie zákona porušujú, hrozí im finančná sankcia 100.000 až päť miliónov korún.


Výbor pre kultúru a médiá schválil Rade na svojom dnešnom zasadnutí celkové navýšenie rozpočtu oproti minulému roku vo výške 2.019.000 korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 04:12