StoryEditor

Štefunko: Stále nie sme plnoprávnym členom EÚ

22.12.2007, 13:52
Autor:
TASRTASR
Napriek vstupu do schengenského priestoru Slovensko nie je plnoprávnym členom Európskej únie. V relácii Sobotné dialógy Slovenského rozhlasu to dnes uviedol politológ Ivan Štefunko.

Upozornil, že pre občanov SR stále neplatí jedna z fundamentálnych zásad spoločenstva - voľný pohyb pracovných síl.

 

Výhody členstva v EÚ si podľa Štefunka ľudia nemôžu naplno vychutnať aj preto, že názov spoločenstva dal exminister vnútra Vladimír Palko vytlačiť na cestovné pasy malými písmenami.

 

Štefunko sa so svojím kolegom Samuelom Abrahámom zhodol na tom, že na Slovensku absentuje diskusia o vstupe krajiny do eurozóny. "Na Slovensku sa zásadne nediskutuje o ničom, nečudujme sa, že sa nehovorí ani o eure," pokračoval Štefunko. Abrahám dodal, že v prípade, že sa niekto prihlási ako zástanca či odporca eura, okolie ho zaškatuľkuje. Upozornil, že téma zmeny obeživa je podstatná, dotýka sa všetkých a treba sa na ňu dobre pripraviť.

 

Politológovia si myslia, že závažným problémom súčasnej opozície je jej neschopnosť komunikovať jednotným hlasom, ktorý nie je skompromitovaný a výmena lídrov zatiaľ nie je na obzore. S političkou Ivetou Radičovou sa podľa Štefunka SDKÚ-DS vyrovná tak, že ju "proti vlastnej vôli nominuje na prezidentku."

 

Abrahám ďalej dôvodil, že vysoká popularita koalície súvisí s veľmi dobrou marketingovou komunikačnou stratégiou a s pozemkovou kauzou. "Premiér Robert Fico svojím konaním v kauze vyvolal dojem, že rieši najvážnejší a dlhodobý spoločenský problém," popísal Abrahám príčiny vysokej popularity predsedu vlády. Podľa neho vládne strany svoju politiku zakladajú na vytváraní konfliktu. "Keď začali SNS klesať preferencie, vyšli so svojou protimaďarskou rétorikou," konkretizoval. 

 

Strana Smer podľa Štefunka nemá verejných obhajcov. "Ľavicoví na ich obhajobu nevystúpia, pretože majú vo vláde SNS," zdôvodnil tento fakt. "Fico to má rozbehnuté minimálne na osem rokov a vzhľadom na stav opozície sa mu to podľa mňa podarí," predvídal vzápätí Štefunko výsledky nasledujúcich parlamentných volieb.

 

Celkovo hodnotili politológovia tento rok ako pokojný, spoločnosť podľa nich nezažila nič dramatické. Štefunko ale upozornil, že vzhľadom na euro takým už budúci rok nebude. "Politika sa v súčasnosti netýka ľudí do takej miery ako v minulosti, čo vyplýva zo skutočnosti, že Slovensko sa zaradilo do konsolidovaného medzinárodného prostredia," uzatvoril Abrahám, zároveň však predvídal príchod ďalších koaličných kríz.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 09:26