StoryEditor

Slota:Je drzosť, že slovenskí poslanci spochybňovali v EP vlastný štát

07.11.2007, 07:45
Autor:
TASRTASR

Predseda Slovenskej národnej strany Ján Slota považuje za drzosť, že slovenskí poslanci maďarskej národnosti spochybňovali v Európskom parlamente (EP) svoj vlastný štát.
"A robili to v úzkej spolupráci s maďarskými europoslancami," reagoval tak v dnešnej talkshow TV JOJ De Facto na pondelkové zasadnutie európskeho parlamentného výboru pre občianske slobody, na ktorom sa debatovalo o postavení maďarskej menšiny na Slovensku nedávno prijatom uznesení NR SR k Benešovým dekrétom.
Ako ďalej Slota pokračoval, europoslanci za Stranu maďarskej koalície(SMK) spochybňovali na medzinárodnom fóre našu menšinovú politiku. "Títo ľudia by mali skladať účty, či sú verní štátu, ktorý ich delegoval na zastupovanie SR do europarlamentu. Ak zastupujú Maďarsko a maďarský národ, tak nech zložia mandát," zdôraznil líder národniarov. Zároveň skonštatoval, že maďarská diplomacia má silné lobistické zázemie nielen v EP, ale aj v niektorých západoeurópskych krajinách a v americkom kongrese.
Poslanec za Kresťanskodemokratické hnutie František Mikloško sa domnieva, že otváranie otázky tzv. Benešových dekrétov je smiešne. Poukázal na to, že odsúdenie kolektívnej viny platí naďalej. "Maďarskí politici vždy využívajú nejaké slabosti, ktoré tu nastávajú. Maďarský prezident, predsedníčka parlamentu a bývalý minister zahraničných vecí sa správajú nacionalisticky, chodia sem a provokujú." Podľa jeho slov však na to treba reagovať pokojne a sebavedome. Dodal, že maďarskí politici len využívajú zásadné chyby, ktoré Slovensko robí v medzinárodnej politike.
Súčasný problém v slovensko-maďarských vzťahoch vidí Mikloško tiež v zmene vedenia SMK. Myslí si, že ak predseda SMK Pál Csáky bude naďalej pokračovať v momentálnej politike, tak strane hrozí izolácia. "Musí sa rozhodnúť, či budú outsideri v rámci SR, alebo či chcú s niekým spolupracovať," uzavrel Mikloško.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 07:46