StoryEditor

Úplné výsledky potvrdili víťazstvo oranžových

06.10.2007, 09:42
Autor:
SITASITA
Tandem strán Blok Julie Tymošenkovej - Naša Ukrajina má tesne navrch nad stranou súčasného proruského premiéra Viktora Janukovyča s jeho potenciálnymi spojencami.

Úplné výsledky nedeľňajších ukrajinských parlamentných volieb potvrdili víťazstvo prozápadných síl. Kompletné neoficiálne výsledky zverejnila v piatok večer v Kyjeve Ústredná volebná komisia.

Vo voľbách zvíťazila Janukovyčova Strana regiónov - získala 34,37 percenta hlasov. Na druhom mieste je Blok Julie Tymošenkovej (30,71), na treťom Naša Ukrajina prezidenta Viktora Juščenka so ziskom 14,15 percenta.

Do parlamentu sa tesne dostali aj komunisti (5,39) a zoskupenie bývalého predsedu parlamentu Volodymyra Lytvyna, ktoré získalo 3,96 percenta hlasov. Obe strany sú skôr prirodzenými spojencami Janukovyča.

Tesne pod trojpercentnou hranicou zvoliteľnosti skončili socialisti súčasného predsedu parlamentu Olega Moroza. V ich prípade nebolo isté, ku komu by sa v prípade postupu priklonili.

Výsledky zverejnené Ústrednou volebnou komisiou ešte nie sú oficiálne, keďže ich podľa volebného zákona musí ešte osobitne potvrdiť každá miestna volebná komisia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 04:01