StoryEditor

Podľa Csákyho bol jeho list zaslaný do EP preventívnou politikou

30.09.2007, 11:30
Autor:
TASRTASR

Predseda Strany maďarskej koalície (SMK) Pál Csáky si nemyslí, že by zaslanie listu do Európskeho parlamentu (EP), v ktorom upozorňuje na "alarmujúci vývoj politickej situácie na Slovensku" ešte pred schválením deklarácie o nedotknuteľnosti tzv. Benešových dekrétov, bolo predčasné.

"Bol to oficiálny dokument, zaradený do Národnej rady a ja som vedel, že bude zle. V liste som požiadal predsedu výboru EP, aby urobil všetko pre to, aby sa takáto deklarácia neprijala, pretože z toho bude problém. Robil som preventívnu politiku, to bola moja povinnosť a je mi ľúto, že NR SR a kolegovia z vládnych strán to nepochopili," vysvetlil šéf SMK.

Csáky si myslí, že parlament mohol prijať aj elegantnejší text namiesto toho súčasného. "Ale keď ho napísal niekto z SNS, kto v myšlienkach žije niekde v 19. storočí, tak sa to nedá vylepšiť. Ale rozumní politici v parlamente by vedeli napísať takú verziu, ktorá by možno spĺňala všetky podmienky. Problém je v tom, že koaliční poslanci ani nemali záujem o tom rokovať a chceli za každú cenu ukázať silu. No tak teraz je oheň na streche."

Reakciu maďarskej strany, ktorá sa odmieta zúčastňovať stretnutí na Slovensku, označil Csáky za zákonitú. Tento týždeň sa tak stalo na rokovaní parlamentných výborov pre verejnú správu a regionálny rozvoj V4 a svoju návštevu Slovenska odriekla tiež predsedníčka parlamentu Maďarskej republiky Katalin Sziliová.

Šéf SMK to zdôvodnil tým, že maďarský parlament vrátane všetkých piatich politických strán ponúkol mierovú pravú ruku Slovákom v tej súvislosti, že sú okamžite pripravení rokovať o texte zmierenia a Národná rada SR na to reagovala predmetnou deklaráciou. "Tak čo má urobiť inteligentný človek v takomto prípade? Má si sadnúť za rokovací stôl a tváriť sa, že sa nič nestalo? Proste to bola urážka maďarského parlamentu aj maďarských štátnych orgánov a ten, kto to nevidí, je slepý a nemá čo robiť v politike. Ja si myslím, že to čo nasledovalo z maďarskej strany je absolútne logické a jediné možné riešenie."

Nevhodné výroky predsedu SNS Jána Slotu na jeho adresu považuje Csáky aj za urážku Slovákov. "Toto má byť pýcha slovenskej spoločnosti, toto je to 21. storočie Slovákov a Slovenska?" zamyslel sa. Ako pokračoval, on by sa hanbil za akéhokoľvek Maďara, ktorý by sa vyjadroval takýmto spôsobom napríklad v parlamente. "Povedal by som mu, aby do 24 hodín odišiel z verejného života. Proste tam nemá čo hľadať. Na Slovensku sa to toleruje, ľudia sa na tom smejú a čakajú aký nový bonmot povie, pričom má 12-13 percent popularity. To je aj o spoločnosti. Takže ak je na niečo táto situácia dobrá, tak na to, aby sme všetci rozmýšľali, kam sme sa to dostali a hlavne akou cestou chceme ísť ďalej."

Súčasne upozornil na to, že ak to bude takto ďalej pokračovať, SR sa dostane do slepej uličky a bude mať podobné problémy ako mala medzi rokmi 1994 a 1998. "Ale nie kvôli Maďarom a kvôli mne, ale kvôli vlastnému štýlu. Slováci, slovenskí politici a inteligencia si musia uvedomiť, čím chcú obohatiť Európu, ako sa v nej chcú umiestniť. No nie spôsobom, že celá Európa cituje takéto 'geniálne' výroky. To je hanba pre každého občana," poznamenal Csáky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 10:57