StoryEditor

Prieskum dokázal, že učenie v noci nie je efektívne

14.12.2007, 15:36
Autor:
SITASITA

Študenti, ktorí študujú v noci, aby dosahovali lepšie výsledky, by mali radšej pokojne spať. Podľa prieskumu v Spojených štátoch amerických tí, ktorí nikdy neštudovali celú noc, majú lepšie známky. Stodvadsať študentov zo St. Lawrence University, malej liberálnej umeleckej školy v severnom New Yorku, jednoznačne dokázalo, že nočné učenie neprináša želaný efekt.
Štúdiu vypracovala profesorka psychológie Pamela Thacher. "Skúmam v prvom rade spánok a nepoznám nikoho, kto má jasnú hlavu o štvrtej ráno. Myslíte si, že áno, ale nejde to," povedala Thacher. Mnoho študentov má nepravidelný spánok, hlavne pre zvýšené dávky kofeínu alebo zlé hospodárenie s časom.
Doktor St. Peter's Sleep Center Howard Weiss si myslí, že prieskum má svoj význam. "Výsledky dokazujú, že nedostatok spánku spôsobuje nekoncentrovanosť," povedal Weiss. Niektoré "nočné sovy" dosahujú dobré výsledky, čo doktor vysvetľuje denným rytmom. Niektorí ľudia majú iný 24-hodinový telesný cyklus a môžu pracovať stále rovnako dobre.
"Nikdy som neštudovala celú noc. Ak spím menej, než 6 hodín denne, nefungujem na 100 percent," povedala študentka zo St. Lawrence University Chloë LaFrance, ktorá má vynikajúce známky a nikdy sa nestretla so situáciou, že by nemala hotové všetky úlohy. "Robím si svoju prácu lepšie, keď sa poriadne vyspím. Potom som produktívnejšia," dodala LaFrance.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 07:47