StoryEditor

Branco: Slovinsku chceme odovzdať úspešnú EÚ

04.07.2007, 15:13
Autor:
TASRTASR

Hlavnou prioritou portugalského predsedníctva Európskej únie, ktoré táto krajina prevzala od Nemecka 1. júla, je vypracovanie textu novej zmluvy EÚ s názvom Reform Treaty (Reformná zmluva), nahrádzajúcej neúspešnú euroústavu. Veľvyslanec Portugalska v SR José Vieira Branco to vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave na pôde ambasády.
Portugalský ambasádor ocenil polročné predsedníctvo Nemecka. "Nemecko si počínalo mimoriadne dobre. Dúfame, že o šesť mesiacov budeme úniu odovzdávať s rovnakými výsledkami aj my slovinskému predsedníctvu," uviedol Branco.
Portugalsko je súčasťou takzvanej Trojky, teda kombinovaného predsedníctva EÚ, pozostávajúceho z predchádzajúceho, súčasného a budúceho predsedajúceho štátu únie. Tento model 18-mesačného projektu sa uplatňuje prvýkrát a jeho výhodou je, že poskytuje viac času na riešenie zložitých otázok.
Ako ďalší cieľ portugalského predsedníctva uviedol veľvyslanec modernizáciu európskej ekonomiky a spoločnosti v súlade s Lisabonskou stratégiou, vďaka ktorej sa má stať z EÚ najkonkurencieschopnejšia ekonomika sveta. Portugalsko sa bude snažiť tvoriť podmienky pre udržateľné pracovné miesta, zvyšovanie kvalifikovanosti zamestnancov a pre boj proti chudobe, keďže medzi jednotlivými členskými krajinami existujú rozdiely.
Portugalsko chce posilniť úlohu EÚ na medzinárodnej scéne. Zámerom je najmä oživiť dialóg s africkým kontinentom, ktorý v posledných siedmich rokoch stagnoval, a začať riešiť jeho najpálčivejšie problémy ako regionálne konflikty, ilegálnu imigráciu, choroby či ekonomický rozvoj. Predsednícka krajina EÚ preto chystá summit EÚ-Afrika v decembri v Lisabone.
Posilnenie dialógu so silnými svetovými ekonomikami - Ruskom, Indiou, Čínou a Brazíliou - je tiež súčasťou tejto stratégie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 07:55