StoryEditor

MV SR: Armádne vrtuľníky na hasenie požiaru stačia

25.07.2007, 17:30
Autor:
TASRTASR

Na hasenie požiaru v Slovenskom raji postačujú armádne vrtuľníky, nie je potrebné prizývať súkromné, ani pomoc zo zahraničia. Súkromným vrtuľníkom, ktoré sa doteraz hasenia zúčastnili, však Ministerstvo vnútra SR alebo príslušný urbariát preplatí doterajšie náklady. Uviedla to Silvia Miháliková z komunikačného odboru MV SR.
Ako dodala, hasenie helikoptérami je v danom prostredí málo efektívne, keďže väčšina vody sa na zem nedostane. Rozsah požiaru, približne osem hektárov, podľa Mihálikovej nevyžaduje ani pomoc zo zahraničia. "Pre porovnanie v Starých horách na Donovaloch horelo 115 hektárov," uviedla v tlačovom vyhlásení.
Samotná letka MV má k dispozícii štyri ruské vrtuľníky MI-171, vyrobené v roku 2000, ktoré sú schopné hasiť požiar. Keďže sú momentálne na revízii, ktorá sa robí vždy po odlietaní určitého počtu hodín, MV požiadalo o poskytnutie vrtuľníkov zmluvného partnera, ktorým je Ministerstvo obrany SR.
"Prileteli aj dva súkromné vrtuľníky. Jeden z vlastnej iniciatívy, druhý na výzvu veliteľa zásahu. Po niekoľkých hodinách hasiči vyhodnotili nasadený počet vrtuľníkov vzhľadom na rozsah požiaru a vynaložené náklady ako neefektívny a súkromné vrtuľníky zo zásahu stiahli," dodala Miháliková.
Jeden zo súkromných vrtuľníkov však hasenie po niekoľkých hodinách ukončil sám. Podľa Pavla Svetoňa z firmy ATE spoločnosť, ktorá nemala a ani nemá podpísanú zmluvu s MV o hasiacich prácach s pomocou vrtuľníka, darovala Slovenskému raju tri letové hodiny v hodnote približne 205.000 korún.
"Posádka vrtuľníka Mi-8, prerušila práce na Oraviciach a okamžite letela na pomoc hasičom. Keďže 23. júla 2007 do 11. hodiny dohoda nebola urobená, posádka vrtuľníka sa vrátila na Oravice," uzavrel Svetoň s dodatkom, že vedenie ATE privíta každú dohodu s ministerstvom vnútra, ktorá pomôže pri likvidovaní požiarov.
Lesný požiar v neprístupnom skalnom teréne Slovenského raja, v bezprostrednej blízkosti Národnej prírodnej rezervácie Sokol, sa rozhorel v nedeľu 22. júla. Pravdepodobnou príčinou bol úder blesku, požiar dodnes zasiahol osem hektárov lesného porastu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 11:25