StoryEditor

Slovensko už má "pána euro"

12.07.2007, 00:00
Približovanie Slovenska ku krajinám platiacim eurom už čoskoro zastreší nový viceguvernér Národnej banky.

Po vyše 15 mesiacoch včera prezident Ivan Gašparovič tento post podpísal doterajšiemu členovi bankovej rady Viliamovi Ostrožlíkovi.

Prázdne mesiace
Čo bude mať na starosti, novému viceguvernérovi teraz určí zasadnutie bankovej rady. Samotný Ostrožlík, ktorý v banke predsedá výboru pre zavedenie eura, však predpokladá, že to bude práve príprava na spoločnú menu. "Očakávam, že banková rada ma poverí aj riadením niektorých ďalších oblastí," povedal dávnejšie pre HN.
Ostrožlík by tak mal zavŕšiť, čo začala bývalá viceguvernérka a momentálne členka Predstavenstva VÚB banky, Elena Kohútiková. Tá dnes o prínosoch eura v médiách informuje viac než samotná Národná banka. Kohútiková je známa aj tým, že ako viceguvernérka pre menovú politiku svojím príjmom v jednom roku prekonala aj guvernéra Ivana Šramka.
"Bola som nešťastná keď (viceguvernér) nebol, teraz som už šťastná. Pán Ostrožlík je muž na správnom mieste a verím, že naštartuje to, čo sa možno zanedbalo," povedala Kohútiková.
Práve meškanie príprav na zavedenie eura ostro kritizuje opozícia. Podľa exministra financií Ivana Mikloša technická príprava zavedenia eura výrazne mešká a chýba aktívna komunikácia vlády s občanmi aj so zahraničím.

Bezproblémový muž
Vymenovanie viceguvernéra prichádza niekoľko mesiacov po tom, čo prezident nevymenoval kandidáta predchádzajúcej vlády Vladimíra Tvarošku, pretože nesplnil potrebnú prax. Jeho nomináciu sprevádzala aj kritika premiéra Roberta Fica. V prípade Tvarošku trvalo skúmanie jeho odbornej praxe tri mesiace, pri Ostrožlíkovi to prezidentovi zabralo dva týždne.
Čo predchádzalo vymenovaniu Ostrožlíka
16. marec 2006 - Parlament (za Dzurindovej vlády) ako náhradu Eleny Kohútikovej schválil Vladimíra Tvarošku
27. marec 2006 - Elena Kohútiková odchádza z funkcie viceguvernérky
6. jún 2006 - Prezident nevymenoval Vladimíra Tvarošku
30. mája 2007 - Nomináciu Viliama Ostrožlíka schválila vláda
29. júna 2007 - Vládny návrh prešiel parlamentom
11. júl 2007 - Prezident vymenúva viceguvernéra

Po viceguvernérke Elene Kohútikovej prevzal v Národnej banke agendu menovej politiky člen bankovej rady Peter Ševčovic. "Máme korektný bezkonfliktný vzťah, spolupracuje sa nám dobre, " povedal pre HN o novom viceguvernérovi Viliamovi Ostrožlíkovi.
Členom Bankovej rady NBS je Ostrožlík len od marca tohto roka, kam prišiel z Privatbanky. Ako predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Privatbanky pôsobil od augusta 2003. Od roku 1992 pracoval vo VÚB na rôznych pozíciách, kariéru v banke zavŕšil na poste riaditeľa odboru treasury. Má 38 rokov a titul MBA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 16:34