StoryEditor

Koncesionárom: Neplaťte pokuty

02.07.2007, 00:00
Koncesionári, neplaťte. Tak znie odporúčanie viacerých právnikov v kauze vymáhania poplatkov z omeškania za oneskorenú úhradu koncesionárskych poplatkov rozhlasu.

Tie po odkúpení pohľadávok od Slovenského rozhlasu vymáha spoločnosť Lawyer Partners, nástupkyňa spoločnosti BSP Lawyer Partners. S ňou uzavrelo zmluvu bývalé vedenie Slovenského rozhlasu. "Slovenský rozhlas je v súčasnosti v súdnom konaní o platnosť tejto zmluvy. Koncesionári môžu počkať, kým súd v tejto veci nerozhodne," hovorí analytička mediálneho práva Slávka Salajová.
Termín pojednávania je stanovený na polovicu októbra. Slovenský rozhlas však koncom minulého týždňa požiadal súd o vydanie predbežného opatrenia, ktoré môže ďalšiemu vymáhaniu poplatkov zabrániť. "Podali sme návrh, aby súd uložil Lawyer Partners, aby nenakladal s právami, s ktorými sa spájajú postúpené pohľadávky," povedal HN právny zástupca rozhlasu Radoslav Procházka. Podľa hovorcu súdu Pavla Adamčiaka súd o návrhu rozhodne do 30 dní.
Na ochranu koncesionárov sa stavajú aj politici. Už dnes sa na pôde Národnej rady SR stretnú viacerí právnici v poslaneckom zbore, aby sa dohodli na znení novely zákona, ktorá má zabrániť ďalšiemu vymáhaniu poplatkov. Podľa poslanca Smeru-SD Jána Podmanického sú v hre dva návrhy - jeden pripravil on v spolupráci s ministerstvom kultúry, druhý ministerstvo spravodlivosti. "Budeme hľadať konsenzus a správne textové vyjadrenie. Na sto percent bude novela predložená." Šéf mediálneho výboru Pavol Minárik (KDH) však tvrdí - novela bude retroaktívna, preto ju nepodporí. Člen výboru za SDKÚ-DS Tomáš Galbavý je zase presvedčený, že súčasná legislatíva dostatočne chráni koncesionárov. "Vládni politici sa teraz predbiehajú, kto sa skôr o koncesionárov postará." Podľa Podmanického bude zákon v poriadku. Navyše treba pred vysokými sankciami ochrániť aj ľudí, ktorí nevyužili generálny pardon z minulého roka a dlžné koncesionárske poplatky doteraz nezaplatili. "Účinnosť ustanovenia sa navrhuje dňom vyhlásenia, teda keď vyjde v zbierke."

Koncesie v číslach
- mesačný koncesionársky poplatok je 40 korún
- z 1,3 milióna registrovaných koncesionárov neodvádza poplatky viac ako tretina
- dlžná suma dosiahla 90 miliónov korún v roku 2005
- generálny pardon vlani nevyužilo 30-tisíc dlžníkov, rozhlasu priniesol 18 miliónov korún
- poplatok/úrok z omeškania pre neplatičov je päťtisíc korún mesačne a 15-tisíc v prípade firiem

Na sankcie nie je nárok
Spoločnosť Lawyer Partners v uplynulých dňoch zaslala koncesionárom tisícky listov, v ktorých ich vyzvala na mimosúdnu dohodu a zaplatenie poplatku 1 000 korún alebo zaplatenie poplatku z omeškania, ktorý sa v niektorých prípadoch šplhá do výšky desiatok tisíc korún. Podľa Salajovej však spoločnosť nemôže vymáhať poplatok z omeškania, pretože na jeho vznik neboli splnené zákonné podmienky. K nim patrí výzva na zaplatenie dlžného poplatku a v prípade jej neuposlúchnutia vymáhanie poplatku súdnou cestou. "Je zrejmé, že od postúpenia pohľadávky Slovenský rozhlas určite nepodal návrh na súd na zaplatenie koncesionárskeho poplatku." Právnik Branislav Jurás radí na výzvu odpovedať. "V rámci slušnosti môžu koncesionári odpísať, že ich nesprávne evidujú a oni neevidujú žiaden záväzok voči spoločnosti Lawyer Partners."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 01:34