StoryEditor

Lipšicovi sa nepáči zrušenie vojenskej justície

05.12.2007, 09:39
Autor:
TASRTASR

Poslancovi KDH Danielovi Lipšicovi sa nepáči, že jeden z návrhov spoločnej správy novely vládneho zákona o azyle predpokladá zrušenie vojenskej justície. Lipšic sa nazdáva, že úsilie zrušiť vojenské súdy je legitímne, ale malo by sa to diať prostredníctvom riadneho vládneho návrhu.
"Tento návrh v spoločnej správe nemá nič spoločné s návrhom zákona," namietal voči postupu, akým sa vojenské súdy rušia. Podľa Lipšica má vojenská justícia na Slovensku dlhú tradíciu a "dlhoročná služba vojenských sudcov našej vlasti si takýto postup nezaslúži". Potrebu vojenskej justície Lipšic ilustroval tým, že policajti sa z povahy svojho povolania stretávajú so sudcami a prokurátormi. Možnú zaujatosť sudcov preto eliminuje existencia troch vojenských súdov a prokuratúr. Poslanec KDH označil poslanca ĽS-HZDS Jána Kovarčíka za jedného z vinníkov, ktorý za uvedený návrh v spoločnej správe zodpovedajú. Proti tomu sa ohradila Kovarčíkvoa stranícka kolegyňa Katarína Tóthová. Lipšicovi odkázala, že prekročil rubicon slušného správania a pohrozila mu disciplinárnym stíhaním.
Spoločná správa navrhuje, aby v pôsobnosti vojenských súdov už neboli príslušníci Policajného zboru, Železničnej polície, Slovenskej informačnej služby a colníci.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 18:44