StoryEditor

Polícia má nové sprievodné vozidlá

28.01.2008, 13:51
Autor:
SITASITA

Šesť nových sprievodných vozidiel na prevoz eurobankoviek odovzdali dnes policajnému Útvaru osobitného určenia (ÚOU) minister vnútra Robert Kaliňák a guvernér Národnej banky Slovenska Ivan Šramko za účasti splnomocnenca vlády SR pre zavedenie eura Igora Baráta.
Vozidlá Land Rover Discovery 2,7 TD V6 sú v policajnej výbave, jedinou zvláštnosťou je úprava stredného zadného sedadla, ktoré je otočené v protismere jazdy. Je pre prípad, že by bolo potrebné strieľať počas jazdy. O tomto sedadle sa minister Kaliňák vyjadril, že by pri ňom potreboval Kinedryl. "Vzhľadom na to, že bude aj zimné počasie, vyžiadalo si to, aby boli autá terénneho charakteru a väčšieho rozmeru. Nielen v oblasti prevencie a odstrašujúceho príkladu, ale v tom, aby boli pri tých poveternostných podmienkach schopné okamžite reagovať na akékoľvek ohrozenie," povedal Kaliňák.
"Ide o štandardné vozidlo, ktoré nemá žiadnu špeciálnu osobitnú výbavu. Je to sprievodné vozidlo, to znamená, že sa v ňom nebudú prevážať ani pracovníci banky a ani finančné hotovosti. Bude v ňom len ozbrojený sprievod kolóny alebo konvoja," prezradil o nových vozidlách Igor Matiašovský z Útvaru osobitného určenia. Vozidlá budú primárne určené na zabezpečenie prevozu peňazí, využívať sa budú aj na ostatné zásahy ÚOU.
Ministerstvo vnútra dostalo od Národnej banky Slovenska príspevok 62 miliónov korún, ktorý slúži na nákup technických prostriedkov. Okrem dnes odovzdaných šiestich Land Roverov ministerstvo plánuje prostriedky využiť na nákup dvoch balisticky chránených sprievodných terénnych vozidiel, na zbrane a spojovaciu techniku. Samotný transport peňazí si bude zabezpečovať NBS vo vlastných vozidlách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 07:02