StoryEditor

Václav Klaus ukončí svoje funkčné obdobie návštevou Slovenska

07.01.2008, 15:32
Autor:
SITASITA

Poslednou zahraničnopolitickou aktivitou prezidenta Českej republiky (ČR) pred ukončením jeho funkčného obdobia tradične býva návšteva Slovenska. Tejto tradícii zostal verný aj súčasný český prezident Václav Klaus, ktorý vo štvrtok a v piatok absolvuje dvojdňovú oficiálnu pracovnú návštevu Slovenska. Prvý deň bude v Bratislave, druhú polovicu pobytu strávi v Topoľčiankach. Počas návštevy u nás ho bude sprevádzať manželka Lívia Klausová.
Vo štvrtok v bratislavskom Prezidentskom paláci privíta V. Klausa prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou Gašparovičovou. Prezidenti budú na stretnutí bilancovať uplynulé obdobie a diskutovať o zmenách, ktoré obe krajiny prekonali za posledných päť rokov. Predovšetkým ide o vstup do Európskej únie a schengenského priestoru, alebo uskutočnenie ekonomických a spoločenských reforiem. Prezidenti budú hovoriť aj o aktuálnych multilaterálnych otázkach, medzi ktoré patrí napríklad vývoj v EÚ po prijatí Lisabonskej zmluvy, ktorú Česká republika ešte nepodpísala. Slovensko i ďalšie členské štáty majú pred sebou kľúčové obdobie jej ratifikácie a implementácie. Slovenská republika je presvedčená, že po prijatí Lisabonskej zmluvy bude môcť EÚ fungovať efektívnejšie a lepšie čeliť globálnym výzvam.
Do štvrtkového programu návštevy V. Klausa je zaradené aj stretnutie so slovenským premiérom Robertom Ficom. Prezidentské páry SR a ČR potom navštívia Gymnázium na Tomášikovej ulici, kde sa stretnú so študentmi maturitných ročníkov. Po slávnostnej večeri si Václav Klaus a Ivan Gašparovič s manželkami pozrú v novostavbe Slovenského národného divadla činoherné predstavenie Tančiareň.
V piatok bude V. Klaus v Topoľčiankach. Navštívi Topoľčiansky zámok, ktorý bol letným sídlom prezidentov Československej republiky. Hlavu ČR privítajú aj v Národnom žrebčíne, Zubrej obore a Vinárskych závodoch Topoľčianky.
Česká republika je tradične druhým najvýznamnejším obchodným partnerom Slovenska, hneď za Nemeckom. V roku 2006 sa obchod s ČR podieľal na celkovom zahraničnom obchode SR trinástimi percentami pri obrate v hodnote 337,4 mld Sk. Za osem mesiacov roku 2007 dosiahol obrat nášho zahraničného obchodu s ČR 219,5 mld. Sk. Úzke historické, kultúrne, politické, spoločenské, ekonomické a najmä medziľudské väzby medzi Slovenskom a ČR vytvárajú priestor na vyvážené priateľské a partnerské vzťahy a spoluprácu vo všetkých oblastiach. Česká republika bude preto naďalej naším najbližším a najvýznamnejším partnerom.
Informovalo tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 05:03