StoryEditor

Situácia s krvnými skupinami sa zlepšila

23.10.2007, 15:16
Autor:
SITASITA

Situácia s krvnými skupinami v Národnej transfúznej službe (NTS) Bratislava sa zlepšila, oproti predchádzajúcemu obdobiu sa zvýšil počet darcov. Ako pre agentúru SITA uviedla riaditeľka NTS SR Renáta Dundová, v hlavnom meste majú denne priemerne 100 až 120 darcov krvi, najpočetnejšou vekovou skupinou sú občania vo veku od 25 do 35 rokov. Znížiť vekovú hranicu darcov by mohla aj tento rok tradičná Študentská kvapka krvi organizovaná v spolupráci so Slovenským Červeným krížom. Akcia sa v hlavnom meste začne 1. novembra a potrvá až do 17. novembra.
Bratislavské transfúzne stanice by mali mať v súčasnosti všetky krvné skupiny. "Zásobovanie Bratislavy krvou je plynulé. Situácia so zásobami krvi sa denne dvakrát monitoruje a krv sa pravidelne dopĺňa podľa aktuálnych potrieb z ostatných pracovísk NTS," konštatovala Dundová. Najviac žiadanými krvnými skupinami sú predovšetkým krvné skupiny A a 0 s pozitívnym Rh faktorom, sú totiž najčastejšie sa vyskytujúce krvné skupiny v populácii. Národná transfúzna služba však víta darcov s akoukoľvek krvnou skupinou.
Bratislavčania môžu darovať krv na transfúznych staniciach na Kramároch na Limbovej 3 a v Ružinove na Ružinovskej 6. Odbery na Kramároch sa robia každý pracovný deň od 7:00 do 11:00, v piatok do 12:00, odbery v Ružinove sa vykonávajú od 7:00 do 12:00, v utorok do 15:00. Občania by mali mať pri sebe občiansky preukaz a kartu poistenca, ak už krv v minulosti darovali, zabudnúť by nemali ani na preukaz darcu. Ľudia by však na odbery nemali chodiť nalačno, povolené je pečivo alebo koláče bez tukov. Darca by mal tiež vypiť veľa tekutín, napríklad minerálok, čaju alebo džúsu. Káva sa veľmi neodporúča, v prípade nutnosti sa povoľuje káva bez mlieka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 09:04