StoryEditor

V lavíne v Západných Tatrách prišli o život dvaja skialpinisti

15.12.2007, 11:05
Autor:
TASRTASR

Dvaja slovenskí skialpinisti prišli o život v lavíne v Západných Tatrách.

Informáciu o nezvestných sa dozvedeli záchranári z oblastného strediska Horskej záchrannej služby (HZS) v Západných Tatrách v piatok o 16.30 h. Dvojica slovenských skialpinistov sa vybrala okolo obeda zo Žiarskej chaty do Smutného sedla. Do zotmenia sa nevrátili, a tak ich priatelia požiadali HZS o pomoc. Záchrannú akciu sťažovali zlé poveternostné podmienky, slabá viditeľnosť a hroziace lavínové nebezpečenstvo. V neskorých večerných hodinách preto akciu prerušili a pokračovali dnes od skorého rána.

Krátko po ôsmej hodine našli oboch skialpinistov pod Prostredným Grúňom už bez známok života pod približne 1,5 metrovým nánosom snehu.

Do akcie sa zapojilo asi 40 záchranárov z viacerých oblastných stredísk HZS, psovodi so psami a dobrovoľní záchranári z južnej časti Západných Tatier.

Podľa informácií z centrálneho dispečingu HZS vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo - tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach je mierne lavínové nebezpečenstvo, teda druhý stupeň. Pri snežení a silnom vetre bude v najbližších 24 hodinách treba predpokladať stúpajúcu tendenciu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 23:42