StoryEditor

Benická odporúča STV odvolať šéfredaktora spravodajstva Šmihulu

04.10.2007, 14:15
Autor:
TASRTASR
Riadenie spravodajstva Slovenskej televízie (STV) je neefektívne, má úradnícky štýl a zlyháva. Aj to sú závery odbornej analýzy, ktorú na podnet vedenia televízie vypracovala Stanislava Benická.

Šesťnásťstránkový dokument s názvom Kríza ako príležitosť k zmene Benická odovzdala generálnemu riaditeľovi STV Radimovi Hrehovi v pondelok. Dokument mapuje súčasný stav v spravodajstve verejnoprávnej televízie a prináša aj isté odporúčania pre zlepšenie súčasného stavu. "Riadenie redakcie spravodajstva možno hodnotiť ako problematické. Na úrovni koncepčnej chýbajú jasne formulované ciele, čo je zdrojom tápania v rozhodovacom procese na všetkých úrovniach," uvádza sa v analýze.


Audit kritizuje súčasného šéfredaktora spravodajstva Jána Šmihulu. Ten je podľa Benickej priamo zodpovedný za vzniknutú krízu a generálny riaditeľ by mal zvážiť jeho zotrvanie v tejto funkcii. "Je skúsený rozhlasový novinár, s čiastočnou riadiacou skúsenosťou. Uplatňuje systém, ktorý pozná z predchádzajúceho pracoviska. Nemá kreatívnu víziu, čo vlastne chce dosiahnuť. Nevníma psychológiu tímu. Na zmeny v nej nevie adekvátne reagovať. Zvolené riešenia problémov a rozhodnutia súvisiace s obsahom relácie často nie sú adekvátne situácii a možnostiam redakcie," uvádza sa v dokumente.


Benickej analýza poukazuje aj na kontinuálny pokles sledovanosti Správ STV. Zároveň však dodáva, že nejde o len o problém STV. "Rovnako nie je špecifickým problémom STV, že mladší divák nepatrí k pravidelným divákom spravodajstva. Kľúčovým problémom je nepríťažlivosť správ STV pre generáciu vo veku 35 až 54 rokov," myslí si Benická.


Pokles sledovanosti a personálna destabilizácia dostala podľa Benickej spravodajstvo STV na hranice jeho legitimity. Na ich prekonanie sú nevyhnutné zmeny v doterajšom systéme riadenia. "Za prioritné považujem zmeny vo filozofii manažovania spravodajstva STV tak, aby sa odvíjali od stanovenia presne zadefinovaných, merateľných cieľov v programovej oblasti s presným harmonogramom monitorovania a vyhodnocovania progresu," uzatvára Benická.


Ku koncu augusta opustilo redakciu spravodajstva 12 ľudí. Podľa odborníčky sa ich síce početne podarilo nahradiť, ale kvalita tímu je však neporovnateľná.


Ako riešenie vzniknutej situácie Benická odporúča urýchlené vypracovanie krízovej koncepcie riadenia spravodajstva. "Základom pri jej tvorbe musí byť stanovenie jednoznačných a merateľných cieľov a stanovenie najvhodnejších stratégií na ich dosiahnutie, uzatvára svoju analýzu Stanislava Benická.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 05:15