StoryEditor

Stretli sa šéfovia slovenskej a maďarskej diplomacie

16.11.2007, 10:59
Autor:
TASRTASR
Na pozvanie ministra zahraničných vecí Slovenskej republiky Jána Kubiša pricestovala dnes na pracovnú návštevu Slovenska do Štúrova ministerka zahraničných vecí Maďarskej republiky Kinga Gönczová.

Ministri podpíšu v Štúrove medzivládne dohody o výstavbe dvoch, vyše 75 metrov dlhých mostov na Ipli, ktoré spoja obce Szécsény-Peťov a Ráróspusztu-Ráróš. Návrh na ich uzavretie v stredu 14. novembra schválila vláda. Mosty budú slúžiť pre peších, ale i pre osobnú, autobusovú a nákladnú dopravu. Náklady na výstavbu budú znášať obe strany spoločne, v rovnakom pomere.

Šéfovia diplomacií navštívia spolu dvojjazyčné gymnázium v Štúrove a diskutovať budú aj o situácii v školstve. Maďarskú ministerku čaká v rámci jej súkromnej časti programu na Slovensku rokovanie s vedením Strany maďarskej koalície.

Ako Kubiš v tejto súvislosti vo štvrtok 15. novembra pripomenul, schôdzka je v duchu predchádzajúcich krokov, keď sa niečo podobné uskutočnilo pred rokom. Zároveň konštatoval, že s Gönczovou sa často stretávajú aj na rokovaniach euroatlantických štruktúr a sú tiež v pravidelnom telefonickom kontakte.

Maďarská tlačová agentúra MTI dnes poznamenala, že ide o prvú schôdzku na takejto vysokej úrovni po ochladení slovensko-maďarských vzťahov vplyvom potvrdenia nedotknuteľnosti Benešových dekrétov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 02:36