StoryEditor

Ekonomické autority podržali Fica v obavách o euro

19.10.2007, 00:00
Medzinárodný menový fond včera dal za pravdu premiérovi Robertovi Ficovi a jeho obavám o to, či Európska únia o našom prijatí eura nerozhodne politicky.

Ficov eurolobing
Podľa šéfa MMF pre strednú Európu Christopha Rosenberga by sa takéto zamietnutie nášho vstupu do eurozóny stalo signálom, že skutočným kritériom na euro nie sú terajšie štyri podmienky, ale ich udržateľnosť. Práve pre neschopnosť udržateľnosti cien Brusel vo februári do euroklubu nepustil Litvu, ktorá však inflačnú podmienku prekročila o desatinu percenta.
Premiér Fico pritom začiatkom mesiaca vyhlásil, že sa obáva nerovného prístupu pri hodnotení našej pripravenosti na euro. "Politické kritériá nikto nedá na papier, ale počúvame ich."
Fico sa včera stretol s luxemburským premiérom a súčasným predsedom eurozóny Jeanom-Claudom Junckerom. Ten ho ubezpečil, že prijatie eura je výlučne technická záležitosť.
Budeme rekordérmi
Podľa Medzinárodného menového fondu by slovenská ekonomika mala v budúcom roku rásť najrýchlejšie spomedzi krajín Európskej únie, zatiaľ čo za prvý polrok nás v tempe rastu predbehlo len Lotyšsko. Fond predpokladá, že hrubý domáci produkt Slovenska v budúcom roku vzrastie o 7,3 percenta. Slovenské ministerstvo financií je s očakávaním 6,8-percentného tempa pesimistickejšie. "Je v tom opatrnosť. Ministerstvo financií má tendenciu podhodnocovať," hovorí ekonomický analytik Juraj Valachy, ktorý na budúci rok tipuje 7,2 percenta. Podľa neho je však konzervatívnejší prístup ministerstva v poriadku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. apríl 2024 22:49