StoryEditor

Dokumentaristi vyzývajú, aby STV zmenila postoj k nim aj verejnosti

04.02.2008, 14:59
Autor:
SITASITA
Slovenská televízia odmieta väčšinu tvrdení protestu dokumentaristov, ktorý poslali ako otvorený list Rade STV. Uznáva málo peňazí na tvorbu, aj nepružný prístup televízie, všetko je však dôsledkom riaditeľovania Richarda Rybníčka.

STV v odpovedi dokumentaristom konštatovala, že v roku 2008 napriek "nie veľmi priaznivej finančnej situácii" vyrobí viac ako 95 vlastných a koprodukčných dokumentárnych filmov, čo je najviac v histórii STV za rok. "To, že sa výber námetov a tém do výroby ťahal často dlhé mesiace, bolo záležitosťou minulého vedenia (Richard Rybníček, Jaroslav Kerner) a dozvuky takéhoto konania mohli oprávnene viesť k nespokojnosti niektorých signatárov," píše STV. Dodáva, že zmenou vysielacej štruktúry zvýšila sledovanosť. STV 1 si udržala 2. miesto na trhu, STV 2 mala na Vianoce najvyššiu sledovanosť za štyri roky.


STV prekvapuje, že výzvu podpísali tvorcovia, ktorí robia pre STV tento rok jeden až dva filmy alebo pre ňu robili vlani. V uplynulých rokoch bolo niekoľko tlačových besied k predpremiéram dokumentov za účasti tvorcov. "Ani raz neboli vznesené výhrady novinárskej a odbornej verejnosti k výberu tém a režisérov. Dokonca ani Rada STV v posledných troch rokoch neupozornila a ani neriešila situáciu, na ktorú signatári v otvorenom liste teraz poukazujú," uviedla STV .


STV uviedla, že na dokumenty dá tento rok 40 miliónov korún, čo je 11,5 percenta z celkového objemu výroby Dvojky a 1,9 percenta z celkového objemu výroby na Jednotke. "Je to najvyšší objem financií za posledné štyri roky." Dlhodobo pristupuje aj ku koprodukciám s nezávislými slovenskými producentmi. "Kritika zo strany signatárov, že STV nepristupuje ku koprodukciám, je zavádzajúca a nezakladá sa teda na pravde," uviedla televízia. Napriek tomu "v plnom rozsahu podporí každú iniciatívu, ktorá prispeje k zvýšeniu finančných prostriedkov na výrobu pôvodnej dokumentárnej aj hranej tvorby."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 17:26