StoryEditor

Bratislavský tunel Sitina slávnostne otvorili, prejazdný bude od nedele

23.06.2007, 15:56
Autor:
TASRTASR

Bratislavský tunel Sitina dnes o 13.30 h slávnostne otvorili za účasti predsedu vlády Roberta Fica, predsedu parlamentu Pavla Pašku, ako aj ďalších predstaviteľov vlády a samosprávy. Výstavba tunela trvala takmer štyri roky.
Stojac pred novým diaľničným úsekom v Bratislave želám všetkým, ktorí tu nechali niekoľko rokov života a práce, svoj um a zručnosť, aby táto stavba slúžila všetkým Bratislavčanom, všetkým Slovákom, ktorí budú prechádzať cez Bratislavu, ale aj zahraničným hosťom, uviedol vo svojom príhovore premiér Fico.
Oficiálna prevádzka tunela, ktorý je súčasťou úseku diaľnice D2 Lamačská cesta Staré grunty, sa začne v nedeľu napoludnie. Očakáva sa, že tunelom prejde denne 20 000 vozidiel oboma smermi.
"Je to jeden z najvýznamnejších prepojovacích diaľničných prvkov a odľahčí križovatku Patrónka zhruba o 40 percent," uviedol minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Ľubomír Vážny. Súčasné merania totiž podľa neho ukázali, že tieto úseky boli zaťažené až 55 000 vozidlami za 24 hodín, čo bolo už neúnosné.
Tunel dlhý 1440 metrov tvoria dve samostatné dvojprúdové tunelové rúry, jedna pre každý jazdný smer. V každej z rúr je jeden núdzový záliv, na piatich miestach sú rúry prepojené únikovými chodbami. Šírka vozovky medzi obrubníkmi je 7,5 metra (m), po oboch stranách sú chodníky široké 1 m. S tunelom Sitina súvisia aj ďalšie stavby v jeho okolí, ktoré by mali byť vybudované do konca septembra.
Výstavba tunela Sitina sa začala 30. októbra 2003, jeho projektová príprava sa však začala už v rokoch 1995 a 1996. Výberové konanie na zhotoviteľa stavby sa uskutočnilo v roku 2002 a spomedzi troch súťažiacich ho vyhralo japonsko-české konzorcium Taisei Corporation Skanska DS, a. s.
Stavebnú časť tunela dokončili v decembri 2005, potom nasledovala montáž technológie. Inštalácia a úspešné skúšky technologických zariadení v tuneli boli ukončené 20. apríla 2007. Skúšku dopravných stavov tunela, ktorá súvisela s jeho blížiacim sa odovzdaním do prevádzky, vykonala Národná diaľničná spoločnosť 28. a 29. apríla tohto roka.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukové záznamy.
Obrazová redakcia vydá k správe fotoreportáž.

vjo ak

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 17:01