StoryEditor

Výbor odporúča prelomiť prezidentovo veto

10.09.2007, 17:41
Autor:
SITASITA

Parlamentný výbor pre pôdohospodárstvo, životné prostredie a ochranu prírody ako gestorský výbor dnes odporučil poslancom prelomiť prezidentovo veto v prípade noviel tzv. zelených zákonov, ktoré Ivan Gašparovič nepodpísal a vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie. Novelám vyčítal najmä legislatívno-technické nedostatky. Novely napáda aj opozícia. Poslankyňa za SDKÚ-DS Jarmila Tkáčová pre agentúru SITA uviedla, že opozícia má najmä odborné výhrady voči novelám. "Pri zákone o ochrane prírody je to problém definície rušenia, problém mokradí, ktoré vypadávajú v návrhu z prvého a štvrtého ochranného pásma, ďalej problém s účastníkmi konania a zúčastnená osoba, absencia prechodných ustanovení," povedala Tkáčová. Poslanec za Smer-SD Tibor Lebocký prezidentom vrátené novely obhajuje, pričom súhlasí, že by bolo ideálnejšie, keby sa celá problematika zonácie upravila cez vládny návrh. Pripustil, že nebolo najvhodnejšie, že novely nešli klasickým legislatívnym procesom. Výbor akceptoval len niektoré prezidentove pripomienky k novele zákona o ochrane prírody a krajiny. "Akceptovali sme požiadavku, ktorá súvisela s rušením a vyrušovaním, požiadavku, že sa zabudlo na prechodné ustanovenia, akceptovali sme tam rôzne účinnosti tohto zákona," dodal Lebocký. Naopak, poslanci okrem iného neakceptovali pripomienky prezidentskej kancelárie, že novela obmedzením účasti mimovládnych organizácií v správnych konaniach by mohla byť v rozpore s Aarhuským dohovorom.
Pokiaľ ide o novelu zákona o ochrane druhov voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín reguláciou obchodu s nimi, poslanci súhlasili s prezidentovou pripomienkou, aby novela bola účinná od 1. januára 2008.
Proti novelám tzv. zelených zákonov vystupujú mnohé ochranárske organizácie a združenia. Ochranári vyzývajú poslancov, aby prezidentom vetované novely odmietli. Chcú, aby sa prípadné zmeny v zákonoch riešili štandardným postupom cez ministerstvá.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 04:19