StoryEditor

Registrované partnerstvá zabezpečia dodržiavanie ľudských práv

24.06.2007, 15:38
Autor:
TASRTASR
Dodržiavanie ľudských práv sleduje podľa poslankyne Európskeho parlamentu za Smer-SD Moniky Flašíkovej-Beňovej občianske združenie (OZ) Inakosť svojou snahou o uzákonenie registrovaných partnerstiev.

Uviedla to dnes v relácii TV Markíza Na telo.

"Vnímam registrované partnerstvá ako dostupnosť k takým istým právam, ako majú manželia v heterosexuálnom vzťahu," konštatovala Flašíková-Beňová. Dodala, že je ochotná Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny SR poskytnúť dostatok informácií o tejto problematike.

Ján Čarnogurský (KDH) sa domnieva, že homosexuáli nie sú v žiadnom prípade diskriminovaní. Tvrdí, že hlavným cieľom manželstva je zachovanie ľudského rodu. Podľa neho na úpravu vzťahu medzi dvoma partnermi rovnakého pohlavia stačí zmluva na základe Občianskeho zákonníka. S tým nesúhlasí Flašíková-Beňová, ktorá tvrdí, že by to neupravavolo vzťah voči tretím osobám.

Parlamentný výbor pre ľudské práva vzal 12. júna svojím uznesením na vedomie správu OZ Inakosť, ktoré presadzuje práva homosexuálov. Výbor vzal na vedomie aj uznesenie Európskeho parlamentu o homofóbii, ktoré vyzýva na ukončenie šírenia negatívnych obrazov homosexuality a zároveň požaduje prijatie antidiskriminačnej legislatívy.

Písomnú informáciu o možnosti prijatia zákona o životnom partnerstve dvoch osôb rovnakého pohlavia by malo predložiť Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 23:03