StoryEditor

Detva a Tornaľa si chcú prenajať župné polikliniky

16.07.2007, 16:29
Autor:
SITASITA

Na ponuku Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) prenajať za stanovených podmienok majetok štyroch župných polikliník mestám, v ktorých sídlia, reagovali kladne mestá Detva a Tornaľa. Agentúru SITA o tom dnes informoval hovorca BBSK Martin Krupa. "Keďže mestá Poltár a Fiľakovo neprejavili záujem o prenájom, v utorok vyhlási Úrad BBSK verejnú súťaž na predaj majetku tamojších polikliník," uviedol Krupa.
Spresnil, že záujemcovia o niektorú z ponúkaných budov môžu podávať svoje návrhy do 30. júla do 13:00, dokedy tiež majú na účet BBSK zložiť zábezpeku vo výške štvrtiny zo všeobecnej hodnoty nehnuteľnosti stanovenej znaleckým posudkom. V podmienkach súťaže bude aj záväzok umožniť poskytovanie zdravotníckych služieb v nadobudnutej nehnuteľnosti minimálne päť rokov od podpisu kúpnej zmluvy a tiež záväzok investovať do nadobudnutej nehnuteľnosti prostriedky vo výške minimálne 10 percent z jej kúpnej ceny ročne počas piatich rokov od podpisu kúpnej zmluvy. Ponuky má výberová komisia vyhodnotiť 6. augusta.
Krupa pripomenul, že o prenájme polikliník v Detve a Tornali bude ešte rozhodovať zastupiteľstvo BBSK. Podľa neho ponúkla župa mestám také podmienky prenájmu, aby z majetku bývalých polikliník nevytvárala stratu. V prípade Detvy bolo navrhované nájomné 850 korún za meter štvorcový ročne, v prípade Tornale 1 100 korún, v prípade Fiľakova 1 500 korún a v prípade Poltára 1 350 korún za meter štvorcový ročne.
Predseda BBSK Milan Murgaš vyhlásil ešte 4. júla aj súťaž na predaj časti majetku v správe Polikliniky Banská Bystrica, ponuky možno podávať do 20. júla. Hlavná budova banskobystrickej polikliniky na Hornej ulici v ponuke na predaj nie je.
Na júnovom zasadnutí poslanci BBSK rozhodli, že polikliniky v Detve, Fiľakove, Poltári a Tornali zaniknú k 30. septembru tohto roka, ich práva a povinnosti prejdú na župu. Ich majetok schválilo župné zastupiteľstvo za prebytočný ešte vlani. Banskobystrickú polikliniku župa zatiaľ neruší, hoci aj jej majetok je od minulého roka vedený ako prebytočný.
Prvú súťaž na predaj majetku v správe všetkých piatich župných polikliník, vyhlásil župan Murgaš vo februári, deň po jej schválení v zastupiteľstve. Súťaž sprevádzali pochybnosti o jej transparentnosti v súvislosti s nedostatkami jej zverejnenia a krátkosťou času na predkladanie ponúk. Po medializácii možného personálneho prepojenia víťazných firiem navzájom a aj s Murgašovou firmou súťaž koncom marca Murgaš zrušil.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 13:38