StoryEditor

Proti nezamestnanosti bojujeme miliardami

22.11.2007, 15:08
Slovensko získa z Európskeho sociálneho fondu na roky 2007 -- 2013 vyše 34 miliárd korún (v prepočte 1,037 mld. eur) na projekty, ktoré majú prispieť k skvalitneniu trhu práce. Peniaze sú určené podnikateľom, verejnej správe, či mimovládnym organizáciám.

O dotáciu môžu požiadať Ministerstvo práce a sociálnych vecí, ktoré je riadiacim orgánom projektu. Cieľom podpory je do roku 2013 zvýšiť konkurencieschopnosť a výkonnosť regiónov, zvýšiť zamestnanosť, ako aj zosúladiť vzdelávanie s potrebami trhu práce. O dotácii rozhodol Európsky sociálny fond minulý týždeň.

Podľa údajov z ministerstva práce poskytne Európsky sociálny fond na projekty okolo 29,3 miliardy korún a Slovensko prispeje zo štátneho rozpočtu vyše piatimi miliardami. Maximálna výška finančnej pomoci pre jednotlivé projekty je 85 percent z celkovej sumy.

Vzhľadom na to, že každý členský štát má špecifické potreby, si budú regióny zostavovať vlastné operačné programy. „Cieľom programov je pre všetkých ľudí zabezpečiť prístup na pracovný trh a zmodernizovať verejnú správu,“ hovorí Roman Schönwiesner, zo Zastúpenia Európskej Komisie v SR. Realizácia projektov by mala prebiehať buď formu národných projektov cez ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, alebo pôjde o dopytovo orientované projekty, pri ktorých sa vyhlási výzva na predkladanie ponúk.

Presné kritériá, ktoré by mali spĺňať žiadatelia o príspevok nateraz nie sú stanovené. Ako hovorí Daniela Rodinová z komunikačného oddelenia ministerstva práce, „pripravujeme programový manuál, v rámci ktorého bude uvedené, kto je cieľovou skupinou a kto oprávneným prijímateľom.“ Ten by mal byť vypracovaný do konca novembra tohto roka. „Ministerstvo práce plánuje odštartovať projekt od budúceho roka,“ dodáva Rodinová.

Dotácie budú smerovať najmä na východné a stredné Slovensko. Tie už s čerpaním fondov majú svoje skúsenosti. Košický samosprávny kraj získal v rokoch 2004 až 2006 na projekt Vzdelávanie na vidieku, finančné prostriedky vo výške desať miliónov korún. Ako hovorí koordinátorka projektu Ľubica Froncová, projekt sa týkal preškolenia 60 dlhodobo nezamestnaných osôb, pochádajúcich zo všetkých mikro regiónov košického kraja. „Ľudia sa zúčastnili školení na stredných školách o agropodnikaní, ako aj práci s počítačom,“ vysvetľuje Froncová. Vyškolení ľudia si potom sami hľadali zamestnanie. „Niektorí začali aj podnikať v agrosektore,“ dodáva koordinátorka. S projektom sú spokojní, ťažkosti sa vyskytli iba pri zháňaní ľudí, ktorí sa museli prihlásiť dobrovoľne. Problémom boli aj financie. Keďže do projektu musia obce prispieť piatimi percentami z vlastných zdrojov, starostovia s tým mávajú niekedy problém. „Ale Košický samosprávny kraj nám vyšiel v ústrety a poskytol financie,“ vysvetľuje Froncová.

Rozdelenie financií podľa regiónov na roky 2007 - 2013 

Región

Podpora v mil. Sk

Bratislava

17,8

Západné Slovensko

246,9

Stredné Slovensko

308,6

Východné Slovensko

308,6

Celkom pre SR

881,8

Zdroj: Európsky sociálny fond
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 15:15