StoryEditor

Výbory sa nezhodli na tom, čo s petíciou o zdravotníctve

23.10.2007, 15:02
Autor:
TASRTASR

Výbory Národnej rady (NR) SR sa nezhodli na tom, či má parlament prerokovať petíciu za rešpektovanie názoru slovenskej verejnosti na smerovanie verejného zdravotného poistenia a zdravotníctva. Ústavnoprávny výbor (ÚV) vo svojom uznesení odporúča, aby plénum diskutovalo o petícii ešte pred rokovaním o novele zákona o zdravotných poisťovniach (ZP).
"Médiá a mimovládky budú do nás búšiť," predvídala členka ÚV za ĽS-HZDS Katarína Tóthová situáciu v prípade, ak poslanci diskusiu o petícii neuprednostnia.
Výbor NR SR pre zdravotníctvo naopak schválil koaličné uznesenie, podľa ktorého má predseda výboru len informovať predsedu Národnej rady o tom, že petíciu prerokovali. Na záverečnom hlasovaní Výbor NR SR pre zdravotníctvo gestorskú ani spoločnú správu neschválil a predsedovi Národnej rady sa dostane do rúk len informácia o prerokovaní.
Opozícia sa teraz bude usilovať, aby parlament zaradil rokovanie o petícii pred diskusiu o novele zákona o ZP. Podľa rozhodnutia parlamentu z minulého týždňa malo plénum NR SR rokovať o zdravotníckej novele už dnes o 14.00 h.
Zdravotné poisťovne by po prijatí novely museli svoj prípadný zisk z hospodárenia vrátiť späť do systému a použiť ho len na úhradu poskytnutej zdravotnej starostlivosti. Ministerstvo zdravotníctva odhaduje, že po vrátení zdrojov z kladného hospodárskeho výsledku zdravotných poisťovní by to do oblasti zdravotníctva malo priniesť takmer 1,9 miliardy korún. Novelou sa zároveň znižuje maximálna výška výdavkov na správnu réžiu poisťovní.
Opozícia považuje najmä zákaz zisku za opatrenie, ktoré povedie k zániku súkromných poisťovní v ich súčasnej podobe.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 23:03